Mensenrechten voor iedereen, behalve voor bootvluchtelingen

illustratie pavel constantin

Elke maand vluchten er honderden mensen uit landen als Eritrea en Syrië. Voor velen is helaas de Middellandse zee de eindbestemming van hun reis. De mensen die de dodelijke tocht maken zijn zich bewust van het gevaar, toch kiezen ze ervoor om aan boord te gaan. Ze hebben niets te verliezen in het land dat uiteengerukt is door oorlog en onderdrukking.

In de eerste tweeënhalve maand van dit jaar zijn er vierhonderdvijftig mensen verdronken in zee, vorig jaar waren dat er vijfendertighonderd. Opgeteld bijna vierduizend doden in iets meer dan een jaar. Vierduizend mensen die geen andere keus hadden dan te vluchten uit het land waar ze zijn geboren en zo van houden.

De EU heeft de financiële en logistieke middelen voor effectieve reddingsoperaties, alleen de politieke wil ontbreekt. Wanneer de 28 EU-lidstaten de kosten van de stopgezette operatie Mare Nostrum zouden verdelen, zou ieder ongeveer 4 miljoen euro per jaar bijdragen. Ter vergelijk: minder dan drugshandelaar Cees H. op een middagje kreeg toegeschoven van Fred Teeven.

Afgelopen week zijn er twee nieuwe voorstellen op tafel gekomen. Het eerste voorstel kwam uit Italië en roept de EU op om Noord-Afrikaanse landen te trainen zelf reddingsoperaties op zee uit te voeren. Vluchtelingen worden dan teruggebracht naar het land van vertrek of het land van herkomst. Het tweede voorstel kwam van onze eigen VVD. Zij willen de grenzen dichtgooien. Ook zij vinden dat de vluchteling een bestaan moet opbouwen in zijn eigen regio, blijkbaar niet beseffende dat de omstandigheden in deze landen dat nu niet toelaten. De grenzen-boven-mensenmentaliteit van Europa is, zoals de naam al zegt, inhumaan.

Ikzelf hoef mij weinig zorgen te maken over een ernstige schending van mijn mensenrechten; maar ik ben dan ook een in Heemstede geboren, blanke, studente. Dit geldt helaas niet voor de vluchteling. Het is duidelijk dat Europa discrimineert in wie ze wel als mens beschouwt en wie niet. De ‘not in my backyard’-houding van Europa lost bovendien niets op; het aantal vluchtelingen zal niet afnemen, hun situatie zal verder verslechteren. Wat nu nodig is, is niet het sluiten van de grenzen maar het onmiddellijk opzetten van reddingsacties op de Middellandse zee met als doel een veilige route naar Europa. Een route naar een plek waar de vluchtelingen in humane omstandigheden worden opgevangen.

Student Amsterdam University College