Luchtsirene verdwijnt mogelijk

Foto CC / Tim Geers

De luchtsirenes, die elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden getest, gaan mogelijk verdwijnen. Minister van Veiligheid en Justitie Opstelten heeft dat in het najaar voorgesteld aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s, bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

Reden voor de afschaffing is volgens de minister dat er zoveel andere middelen beschikbaar zijn, zoals alarmering via geluidswagens, social media, NL-alert, radio, websites en sms’jes, dat het luchtalarmsysteem overbodig is geworden.

Het ministerie, waar Ard van der Steur inmiddels de scepter zwaait, verwacht binnenkort een antwoord van de veiligheidsregio’s. Mogelijk wordt het systeem dan per eind 2017 afgeschaft, als de onderhoudscontracten voor de sirenes aflopen.

Kernramp

De palen met de luchtsirenes werden opgezet naar aanleiding van de kernramp in Tsjernobyl in 1986. In 2006 was het systeem definitief klaar. Momenteel heeft Nederland 4.283 zogenoemde WAS-palen (vernoemd naar het Waarschuwings- en AlarmeringsStelsel), verdeeld over 25 veiligheidsregio’s. Het testen en inzetten van het alarm is een taak van de veiligheidsregio’s.

Sinds november 2012 kunnen de veiligheidsregio’s ook gebruik maken van een NL-ALert, een sms aan mensen in een specifiek gebied. Die is sindsdien al enkele tientallen keren ingezet. Een WAS wordt maar een tot twee keer per jaar aangezet.

Lees in NRC Handelsblad: Het is 11:59,45. Tijd om de sirene in werking te stellen (€).