‘Kinderen met koorts of een virusinfectie krijgen te vaak antibiotica’

Hoofdingang van het Erasmus MC
Hoofdingang van het Erasmus MC ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Een op de vier kinderen die koorts heeft, krijgt van de huisarts antibiotica voorgeschreven, terwijl daar vaak geen legitieme medische reden voor is. Tot die conclusie komen wetenschappers Gijs Elshout en Marijke Kool van het Erasmus MC in onderzoek waarop zij vandaag promoveren. Het tweetal dringt er bij huisartsen op aan terughoudend te zijn met het voorschrijven van antibiotica.

Koorts wordt meestal veroorzaakt door een onschuldige infectie die met een paar dagen vanzelf overgaat. Het feit dat artsen kinderen toch vaak antibiotica voorschrijven wijten de onderzoekers aan bezorgdheid van de ouders en onzekerheid van huisartsen. Vaders en moeder zouden vaak van artsen verwachten dat zij hun kroost antibiotica geven, aldus de wetenschappers.

Ook onterecht antibiotica bij virusinfectie

Uit het proefschrift van huisarts en onderzoeker Marijke Kool blijkt dat ook kinderen met een virusinfectie vaak antibiotica krijgen. Dit terwijl dat helemaal niet het middel is om een virus te bestrijden. Kool:

“Het is niet zo dat deze kinderen allemaal onterecht antibiotica kregen, want het kan zijn dat een deel van deze kinderen ook een bacteriële infectie had. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of bijvoorbeeld een virustest kan bijdragen aan het verminderen van antibiotica. Toch is het goed dat ook ouders weten dat antibiotica niet altijd de oplossing zijn voor kinderen met koorts.”

Risico dat bacteriën resistent worden

Het gevaar van het te veel of onjuist gebruiken van antibiotica is dat bacteriën resistent worden. Om die reden waarschuwen de onderzoekers huisartsen om alleen als het echt nodig is antibiotica voor te schrijven. Elshout:

“Kijk naar de algemene toestand van het kind en de mogelijke oorzaken en symptomen. Niet zozeer naar de duur van de koorts, want die is onvoldoende voorspellend voor een ernstige infectie, waar een enkel kind mee te maken krijgt.”

Voor hun onderzoek hebben de promovendi gegevens gebruikt van meer dan 15.000 contacten tussen ouders van kinderen met koorts en huisartsenposten in de regio Rijnmond.

Lees ook in NRC Handelsblad: Resistente bacterie doodt in arme landen (€)