While you were sleeping... in Asia

Italiaanse banden binnenkort in Chinese handen

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Ooit van China National Chemical gehoord? Vast niet. Grote kans dat hun banden binnenkort bij jouw in de straat staan. De Chinese maatschappij neemt voor 7,1 miljard euro de Italiaanse bandenfabriek Pirelli over. Met de overname van Pirelli hoopt ChemChina, zoals de afkorting luidt, internationaal een grote naam te worden. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

ChemChina kan goedkoop aan geld komen voor de overname omdat het een staatsbedrijf is en als gevolg tegen lage rentetarieven kan lenen.

Pirelli zit al jaren in de problemen en verliest de concurrentiestrijd van Michelin en Continental uit Duitsland. Vorig jaar ging Pirelli een samenwerking met het Russische Rosneft aan. Maar door de crisis in Rusland profiteerde Pirelli nauwelijks van toegang tot de markt.

China wil geen veto in eigen ontwikkelingsbank

Langzaam maar zeker weet China de nieuwe Aziatische Infrastructuur en Investeringsbank (AIIB) aantrekkelijke te maken, waardoor de hegemonie van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds op het spel staat.  De laatste zet is een slimme: China eist geen veto in de besluitvorming bij de bank. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Bij het IMF en de Wereldbank domineren de Verenigde Staten, als grootfinancier, de besluitvorming in veel gevallen juist wel. Door geen veto te verlangen, geeft China de boodschap dat staten die lid worden meer zeggenschap krijgen over er wat er met hun contributiegeld wordt gedaan.

De nieuwe Chinese ontwikkelingsbank wil 100 miljard dollar aan kapitaal hebben om uit te lenen. Ter vergelijking het Internationaal Monetair Fonds beschikt over ruim 700 miljard dollar.

Li Ka-shing heeft Britse O2 bijna binnen

Het duurde een paar maanden, maar de Hongkongse miljardair Li Ka-shing (eigenaar van Kruidvat en een containerterminal in de Rotterdamse haven) zal deze week de Britse telecomprovider O2 overnemen. Dat meldt de Financial Times.

Li Ka-shing betaalt 10,5 miljard Britse pond voor O2 aan het Spaanse Telefónica, de huidige eigenaar. Na de overname zal O2 fuseren met Three, een andere provider al in bezit van Li.

De rijkste man van China is niet van plan het hele bedrijf voor zichzelf te houden. Ongeveer 30 procent van het fusiebedrijf zal volgens de FT worden verkocht, waarschijnlijk aan een staatsinvesteringsfonds uit Singapore, Qatar of Canada.