‘Israël luisterde atoomoverleg tussen het Westen en Iran af’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een overleg met zijn Iraanse collega Javad Zarif op 17 maart.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een overleg met zijn Iraanse collega Javad Zarif op 17 maart. Foto AFP/Brian Snyder

Israël heeft het overleg over het nucleaire programma van Iran tussen dat land en onder andere de Verenigde Staten van Amerika afgeluisterd. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van gesprekken met Israëlische en Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Premier Netanyahu zou de verkregen informatie hebben gebruikt voor zijn verkiezingscampagne.

Ook zouden Israëlische functionarissen geheime informatie hebben gedeeld met hun Amerikaanse collega’s in de hoop daarmee de eventuele steun voor een akkoord af te zwakken. Volgens een Amerikaanse functionaris is dat laatste hetgeen waarover de VS zich het meest druk maken.

Israël ontkent de aantijgingen. Volgens de Amerikaanse krant ontdekte het Witte Huis vorig jaar de spionage van zijn bondgenoot, vlak na de start van het atoomoverleg. Daarbij bespreken Iran en de P5+1 (Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk) het nucleaire programma van het land. Doel is te voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt. De deadline voor een akkoord verloopt eind juni.

‘Slechte overeenkomst’

Israëlische functionarissen hebben tegen The Wall Street Journal gezegd dat Netanyahu de verkregen informatie heeft gebruikt om publiekelijk het overleg te bekritiseren als een “slechte overeenkomst”. Netanyahu was tijdens de aanloop naar de verkiezingen met zijn Likud-partij verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de grootste oppositiepartij Zionistisch Kamp van Isaac Herzog. Dat gevecht verleidde de zittende premier tot een aantal omstreden uitspraken, die hij later heeft ingetrokken. Uiteindelijk won de Likud-partij de verkiezingen met duidelijk verschil.

Iraanse leiders en Frankrijk

De Amerikanen ontdekten het lek nadat veiligheidsdiensten communicatie tussen Israëlische functionarissen onderschepten waarin informatie werd gedeeld die volgens de VS alleen tijdens het atoomoverleg is besproken. Israël zegt dat het de informatie heeft verkregen via andere middelen, waaronder het volgen van Iraanse leiders en dankzij gedeelde informatie van de Fransen.

Het nieuws zal de al sterk verslechterde relatie tussen de VS en Israël geen goed doen. Sinds Amerika in 2012 in het geheim gesprekken opende met Iran zijn de onderlinge verhoudingen snel achteruitgegaan. De afgelopen tijd nam Obama openlijk afstand van zijn bondgenoot nadat Netanyahu eerst een uitnodiging van Republikeinen accepteerde om te komen spreken in het Amerikaanse Congres en later een omstreden opmerking maakte over een tweestatenoplossing tussen Israël en een Palestijnse staat.

Lees ook in NRC Handelsblad: Bibi is al zijn hele leven bezig met Iran (€).