Van de straat

NPO 3, 21.25-22.00u.

In een nieuw seizoen van het hulpprogramma Van de straat neemt psycholoog Kas Stuyf vier ontspoorde jongeren tussen de 18 en 23 jaar mee naar Spanje om te werken aan de toekomst. Ze verblijven twee weken op een afgelegen paardenranch. Daar krijgen ze opdrachten en therapie. Want het is tijd voor verandering. Nick ligt de hele dag op bed, blowt en kijkt tv. Marije is brutaal en onhandelbaar. Ze werd jarenlang gepest op school. Jordy is verslaafd aan wiet en gokken. Cheyenne is verslaafd geweest aan speed, thuisloos en heeft meerdere diagnoses gekregen. Onderweg naar de ranch is er nog tijd voor grapjes. Marije: „Ik hoop dat we ergens in een huisje gaan zitten. En dan gewoon

mogen chillen ofzo.” Dat is niet zo. Bij aankomst worden ze opgevangen door Mike, een van de begeleiders en zelf ex-verslaafde. Ze moeten meteen aan de slag. Er moet poep opgeruimd worden in de stallen. „Jullie gaan hier keihard werken om de shit in jullie eigen leven op te ruimen. We maken alvast een begin door de shit hier op te ruimen.” Op deze manier wordt alles op scherp gezet. Gaan de jongeren er helemaal voor? Of zijn ze hier alleen om even van het gezeur thuis af te zijn?

Thijs Schrik