Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Holleeder liet mijn zwager doodschieten’

Willem Holleeder
Willem Holleeder Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Astrid Holleeder heeft justitie informatie gegeven over de rol van haar broer bij de moorden op Thomas van der Bijl (2006), Willem Endstra (2004) en Cor van Hout (2003). Willem Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de opdrachtgever van de moorden op Van der Bijl en Houtman. Of de verklaringen van Astrid, haar zus Sonja en vriendin Sandra Klepper gevolgen hebben voor het lopende onderzoek, weet Astrid Holleeder niet.

Holleeders advocaat Stijn Franken wil niet reageren op de onthullingen van de drie vrouwen die vandaag zijn gepubliceerd in NRC Handelsblad en De Telegraaf. Ook het Openbaar Ministerie onthoudt zich van commentaar. Advocaten die betrokken zijn tegen de onderzoeken naar onderwereldmoorden spreken van een hele belangrijke ontwikkeling die grote gevolgen kan hebben voor de lopende strafzaken naar liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Astrid Holleeder vertelt in een interview met NRC Handelsblad dat Stanley Hillis een cruciale rol speelde bij de onderwereldmoorden. Hillis, die in 2011 zelf werd geliquideerd, was volgens Astrid de man die Willem Holleeder de macht gaf om moordplannen uit te voeren. Ook Willem Endstra vertelde voor zijn dood dat Holleeder en Hillis een duo waren en veel macht hadden in de Amsterdamse onderwereld. Voor Astrid Holleeder was de moord op Hillis het beslissende moment.

Vanaf dat moment heeft zij haar rol als vertrouwenspersoon van Willem Holleeder gebruikt om belastende informatie over hem te verzamelen. Astrid:

“Ik was degene met wie hij wilde praten als hij gek werd. Ik kon zijn demonen tot rust brengen. Wat hij mij vertelde over zijn wereld, wilde ik eigenlijk allemaal niet weten, maar het stelde me wel in staat om hem onder controle houden - voor zover mogelijk. Uiteindelijk heb ik van zijn vertrouwen gebruik gemaakt om zoveel mogelijk informatie te verzamelen die voor hem belastend is. Ik geef hem levenslang. Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders.”

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’ (€)