Hoe Meerkat de wereld kan veranderen

Foto ANP

Nu de live-streaming-app Meerkat een hit is, en Twitter hard werkt aan de lancering van concurrent Periscope, is de vergelijking met SeeChange snel gemaakt.

SeeChange? Uit het boek The Circle van Dave Eggers. Het is een wereldomspannend videosysteem van kleine camera’s die overal en altijd live-beeld uitzenden van wat er gebeurt. Het boek loopt niet best af: het live video-systeem ontaardt in een privacyschendend surveillanceapparaat zonder weerga.

Goede timing

Meerkat was dé hype op technologiefestival SXSW vorige week. Niet per se omdat het idee nieuw is – gebruikers kunnen alles wat ze in het vizier krijgen van hun telefooncamera direct uitzenden en delen via sociale media. Veel andere apps probeerden gebruikers al eerder aan het livestreamen te krijgen, Ustream bijvoorbeeld.

Meerkat springt eruit als het om zoekterm op Google gaat:

De aandacht is te verklaren doordat de timing voor het eerst goed lijkt. Genoeg mensen hebben nu een snelle smartphone, en 4G-internet is op voldoende plekken beschikbaar om het live-streamen van video levensvatbaar te maken.

Als Meerkat en Periscope inderdaad blijvertjes zijn, kan dat veel gevolgen hebben. Niet alleen omdat je nu op elk moment live uitgezonden kan worden op internet, en zelfs niet alleen omdat de veiligheidsdiensten er een goudmijn aan persoonlijke data bij krijgen. Als live-streamen doorbreekt, heeft het de potentie om hele bedrijfstakken te veranderen. Drie voorbeelden:

1. Entertainment-industrie

Neem popartiesten, sowieso niet vies van het delen van hun hele hebben en houden op Twitter en Instagram. Die kunnen via live-streamen hun fans nog directer laten meegenieten van hun leven. Er zal vast een markt zijn voor live-beelden uit de badkamer van Justin Bieber, of Taylor Swift. Amerikaanse beroemdheden zoals Jimmy Fallon en Aston Kutcher hebben Meerkat al ontdekt. En dj Afrojack, die ook.

Maar Meerkat kan ook in het nadeel werken van de entertainers. Elke bezoeker van een concert is potentieel een livezender. En elke bezoeker van een voetbalwedstrijd kan via Periscope een eigen Eredivisie Live-achtig kanaal opzetten. Smartphonecamera’s werpen al langer vragen op over auteursrecht; dat zal niet minder worden.

2. Journalistiek

De journalistiek heeft er nog meer ogen en oren bij gekregen. Je hebt geen satellietwagen meer nodig om live op locatie uit te zenden, slechts een smartphone met Meerkat. Handig voor bij grote demonstraties.

Of persconferenties die nu door iedereen live kunnen worden uitgezonden. Overigens was het registreren van demonstraties en politieke acties ook een van de beloften waarmee SeeChange gebruikers verleidde in The Circle.

3. Makelaars en veilingen

Voor dit soort nieuwe apps komen er bovendien altijd onverwachte toepassingen bij. Er zijn al makelaars die via Meerkat een rondleiding door een huis hebben gegeven, veilinghuizen experimenteren ermee. Eigenlijk kan de app gebruikt worden voor alles waarbij live meekijken een meerwaarde biedt.

Meerkat en Periscope hebben nog wel wat bezwaren te overwinnen voordat ze helemaal mainstream zijn; op het gebied van privacy en auteursrecht bijvoorbeeld. Maar goed: er zijn wel meer technologieën doorgebroken ondanks zulke bezwaren.

    • Wouter van Noort