Grote verschillen in belastingen gemeenten

Gemeenten hanteren nog steeds zeer uiteenlopende tarieven voor hun belastingen, blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek.

In de Gooise gemeente Blaricum betaal je gemiddeld zo’n 1.198 euro aan honden-, huizen-, toeristen-, riool- en andere belastingen. In het Achterhoekse Aalten, de goedkoopste belastingenstad van Nederland, 520 euro.

Vandaag heeft het COELO (Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) van de Rijksuniversiteit Groningen zijn jaarlijkse monitor voor alle gemeentebelastingen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de lasten nogal verschillen. Niet heel gek, want op de ene plek zijn de inkomens ook hoger, de uitgaven van het Rijk lager en de huizen duurder.

Het COELO verzamelt allerhande informatie, van provinciale belastingen en waterschappen tot onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, toeristen- en hondenbelasting. In totaal betalen Nederlanders dit jaar gemiddeld 1.110 euro aan dat soort belastingen, iets meer dan vorig jaar. Daarvan gaat gemiddeld 226 euro naar de provincie, 168 naar de waterschappen en 716 euro naar de gemeente.

Gemeenten bepalen zelf hun belastingtarieven. Daardoor kan het honderden euro’s uitmaken of je huis of hond zich in Pekela of Amsterdam bevindt. Alleen voor afval en riool mag niet meer worden betaald dan de gemeente eraan uitgeeft.

De inwoners van het West-Friese Opmeer betalen twintig euro per jaar voor een hond, Rotterdammers 128 euro. En waar je op Texel maar 0,05 procent van de waarde van je huis aan ozb hoeft te betalen, is dat in het Groningse Oldambt 0,25 procent. Dat het Gooi bovenaan en de Achterhoek onderaan de top-10 eindigt, hangt samen met de waarde van huizen daar. De ozb – al snel eenvijfde van de totale gemeentebelasting – is immers afhankelijk van de WOZ-waarde van huizen. Die in het Gooi zijn duur (zo’n vijf ton), in Aalten nog geen twee ton.

Toch zijn er verschillen. Zo heeft Bodegraven een van de hoogste belastingen, terwijl huizen er gemiddeld ‘slechts’ 2,5 ton kosten. In Appingedam en Oldambt zijn huizen goedkoop, terwijl inwoners daarover wel een recordpercentage van 0,25 procent ozb betalen.

Inkomens vallen vaak samen met de huizenprijzen en belastingen. Ook hier eindigt het Gooi bovenaan en een gemeente als Leeuwarden, waar de huizenprijzen en belastingen laag zijn, onderaan.

Maar het is niet per definitie voordelig in een gemeente met lage inkomens te wonen. Zo betalen de inwoners van Wageningen gemiddeld redelijk veel gemeentelijke belasting en veel voor hun huis, terwijl ze een laag gemiddeld inkomen hebben. En in Emmen is de werkloosheid hoog, zijn de inkomens laag en de huizen weinig waard maar betalen de inwoners toch ruim 750 euro belasting per jaar.