Zowel Germanwings als toestel heeft goede reputatie op gebied veiligheid

Een afzetlint van GermanWings, volgens deskundigen een heel veilige maatschappij.
Een afzetlint van GermanWings, volgens deskundigen een heel veilige maatschappij. Foto EPA / Marius Becker

De Duitse budgetvlieger Germanwings heeft – ondanks zijn relatief lage prijzen – een goede reputatie als het gaat om veiligheid. Dat zeggen verschillende luchtvaartdeskundigen vandaag tegenover het Franse televisiestation Europe 1. Het dochterbedrijf van Lufthansa voldoet ook aan alle veiligheidseisen van IATA, de internationale branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen.

De veiligheidsdeskundigen omschrijven Germanwings als een “serieus” bedrijf dat zijn zaakjes goed op orde heeft. Op de onafhankelijke beoordelingssite Airlineratings.com kreeg de maatschappij tot vandaag de hoogste veiligheidsbeoordeling. Een andere beoordelaar gaf Germanwings de op een na hoogste rating. Ook Air France en het Amerikaanse Delta krijgen dat oordeel.

Eerste ramp met Europese budgetmaatschappij

Dat er vandaag in de Zuid-Franse regio Digne een toestel van Germanwings is neergestort, is dan ook een unicum. Nooit eerder was een vliegtuig van de maatschappij betrokken bij een ongeval. Sterker nog: volgens Air France was geen van de Europese budgetmaatschappijen ooit eerder betrokken bij een vliegramp.

Ook het toestel dat is neergestort – waarbij waarschijnlijk alle 148 inzittenden om het leven zijn gekomen – heeft volgens experts veilig. De A320 van Airbus is momenteel een van de populairste toestellen, zo stelt veiligheidsdeskundige voor de luchtvaart vandaag tegenover het Britse SkyNews:

“Iedere luchtvaartmaatschappij die korte vluchten aanbiedt kiest voor de A320, omdat het een heel efficiënt en modern toestel is. Door de nieuwste technologie in de cockpit is het een heerlijk vliegtuig om te besturen.”

Ook Airbus A320 staat goed bekend

Sinds het model van de Europese bouwer Airbus in 1988 op de markt kwam, is het vliegtuig voor zover bekend bij 60 ongevallen betrokken. Daarbij kwamen volgens Sky – tot vandaag toe – 789 mensen om het leven. Het meest recente geval was tot vandaag de ramp met een toestel van AirAsia, in december vorig jaar.

Een ander omgeval waarbij een A320 betrokken was, vond ruim zes jaar geleden in New York plaats. Vrijwel direct na het opstijgen van LaGuardia kwam het vliegtuig met 155 inzittenden in de problemen. De piloot wist het vliegtuig in de richting van de Hudson-rivier te sturen. Bij die crash bleven alle inzittenden ongedeerd.

Germanwings: 81 toestellen, 86 bestemmingen

Het Duitse Germanwings heeft in totaal 19 toestellen van het model A320-200, een toestel met twee motoren en plek voor 174 passagiers. Daarnaast vliegt de maatschappij met nog eens 42 vliegtuigen van het type A319 - die ook onder de A320 familie valt – en 21 vliegtuigen van de Canadese fabrikant Bombardier.

Germanwings begon in 1997 als budgetafdeling van Eurowings, een dochterbedrijf van Lufthansa. Vijf jaar later werd de tak losgesneden en als zelfstandige maatschappij onder het moederbedrijf gehangen. Germanwings vliegt op 86 bestemmingen vanaf verschillende vliegvelden in Duitsland.