Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Voorzitter Barcelona mogelijk cel in om transfer Neymar

Foto AFP

Erg lang heeft het bestuur van FC Barcelona niet kunnen genieten van de zege op aartsrivaal Real Madrid. Nog geen 24 uur later hoorden de huidige voorzitter Josep Maria Bartomeu en ex-voorzitter Sandro Rosell gevangenisstraffen van respectievelijk ruim twee en zeven jaar tegen zich eisen voor fiscale fraude bij de transfer van Neymar. De club zou een boete van 22,2 miljoen euro moeten betalen.

Stervoetballer Neymar kwam in de zomer van 2013 over van het Braziliaanse Santos naar Barcelona. Volgens de toenmalige presidente Rosell was met de transfer een bedrag van 57,1 miljoen euro gemoeid. De clubleiding moest later bekennen dat door allerlei financiële constructies, onder meer met de vader van Neymar, de werkelijke kosten tientallen miljoenen hoger waren. Door het transferbedrag ‘laag’ te houden, zou de clubleiding een bedrag van ruim 13 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

Rosell trad begin 2014 vanwege de affaire al terug als voorzitter en werd opgevolgd door Bartomeu. FC Barcelona betaalde in februari vorig jaar 13,5 miljoen euro extra aan belasting. De club dacht dat daarmee de zaak kon worden afgedaan. Daar denkt de aanklager dus heel anders over.

Bartomeu heeft furieus gereageerd op de strafeisen. Volgens hem is er sprake van „een groot onrecht”. De voorzitter wil van geen wijken weten en blijft zich kandidaat stellen bij de verkiezingen om het leiderschap van Barcelona, die aan het einde van het seizoen gepland staan. Vanwege de zaak heeft Barcelona een verzoek om de bekerfinale in Madrid te mogen spelen teruggetrokken.