Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Executie door vuurpeloton weer legaal in Utah

De Amerikaanse staat Utah heeft executie door middel van het vuurpeloton weer legaal gemaakt, omdat er een ernstig tekort is aan het injectiemiddel waarmee de doodstraf normaal wordt voltrokken. Gouverneur Gary Herbert ondertekende de wet gisteren.

Herbert noemde het besluit “wel een beetje gruwelijk”. Hij heeft echter steeds benadrukt dat Utah een backupmethode nodig heeft om de doodstraf te kunnen voltrekken. Zijn woordvoerder zei tegen persbureau AP:

“We betreuren het als iemand ooit de afschuwelijke misdaad van moord begaat, waardoor de doodstraf gerechtvaardigd is. De methode met de injectie heeft ook onze voorkeur als een dergelijke straf wordt gegeven. Echter, als een jury dat besluit neemt en een rechter het doodvonnis tekent, dan is uitvoering van die beslissing een verplichting voor de uitvoerende macht.”

Tekort

Meer dan drieduizend Amerikanen wachten momenteel op hun executie, maar veel ingeplande doodstraffen kunnen niet doorgaan. Dat komt doordat er een tekort is aan het injectiemiddel, door een boycot van het middel vanuit de Europese Unie. In eerste instantie was de oplossing in veel staten om lokale apothekers een middel te laten mengen, maar dat heeft tot een aantal mislukte executies geleid. Nu wordt dus gezocht naar alternatieven, zoals de gaskamer, de elektrische stoel en nu dus het vuurpeloton (€).

Utah, een dunbevolkte staat waar de meerderheid mormoons is, is de enige staat die recente ervaring heeft met het vuurpeloton. Sinds de doodstraf in 1976 weer legaal werd, voerde Utah drie doodvonnissen op deze wijze uit. De laatste keer was in 2010, toen de veroordeelde mormoon Ronnie Lee Gardner om religieuze redenen voor het vuurpeloton koos. Injecteren met gif druiste tegen zijn geloof in, zei Gardner.

Lees in NRC Handelsblad: Zelfs de gaskamer wordt in de VS weer overwogen (€).

 (AP Photo/The Salt Lake Tribune, Trent Nelson, Pool, File)

De executiekamer van Utah, waar in 2010 ook al eens een doodstraf werd voltrokken met een vuurpeloton. De geëxecuteerde, Ronnie Lee Gardner, had daar zelf om verzocht. De kogelgaten zijn in de muur te zien. (AP Photo/The Salt Lake Tribune, Trent Nelson, Pool, File)