... en ook niet na drank in werktijd

Er wás drank in de vakantieblokhut. Bier en whisky. En niet alleen de cliënten, ook de begeleiders hadden daarvan gedronken. Dat bleek niet alleen uit verklaringen van die begeleiders. Er circuleerde op Facebook ook een foto van een fust bier in een van de blokhutten.

In strijd met de gedragscode van Promens Care, een zorginstelling voor jongeren met een verstandelijke handicap of psychische problemen, concludeerde het management. En tijdens deze vakantie al helemaal, omdat er een 15-jarig meisje uit een milieu van excessief alcoholgebruik bij was.

Drie maanden na die vakantie kreeg een van de begeleidsters ontslag op staande voet. Voor de kantonrechter bleek dat, ondanks de interne regels, alcoholgebruik tijdens dergelijke uitstapjes eerder regel dan uitzondering was, ook onder begeleiders. Zoals een collega het uitdrukte: „Na dertig jaar in het vak kan niet anders dan geconcludeerd worden dat het doen van een drankje tijdens deze uitjes er gewoon bij hoort.”

Hoewel het volgens de rechter vaststond dat er tijdens deze vakantie dagelijks gedronken is door cliënten en begeleiders, schrijven de interne protocollen niet voor dat de sanctie daarop ontslag is. Dat had van tevoren „kraakhelder” met het personeel besproken moeten zijn. En omdat er niets bekend is over wantoestanden of onprofessioneel gedrag van het personeel, had de leiding ook eerst een waarschuwing kunnen geven. Ook al vanwege de geringe kans op een andere baan, zo overwoog de rechter.