Eerder in opspraak geraakte Markuszower kandidaat-senator PVV

Markuszower op archiefbeeld uit 2010.
Markuszower op archiefbeeld uit 2010. Foto NRC / Bram Budel

Gidi Markuszower, die zich in 2010 terugtrok van de kieslijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen, staat op de vijfde plek van de PVV-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Dat meldt persbureau ANP. Markuszower trok zich vijf jaar geleden terug van de Tweede Kamerlijst vanwege gedoe over zijn kandidatuur.

Reden voor het vertrek van Markuszower was een brief met belastende informatie over hem die toenmalig demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, CDA) aan PVV-leider Wilders stuurde. In de brief werd Markuszower als “risico voor de integriteit” van Nederland bestempeld. Hij zou betrokken zijn geweest bij een organisatie die “informatie” heeft overgedragen aan “een buitenlandse mogendheid”. Ook had hij volgens de brief contact met medewerkers van een buitenlandse inlichtingendienst. De brief geeft geen details, maar bronnen van NRC vermoedden dat het om Israël en de Mossad gaat.

Markuszower was in het verleden woordvoerder voor Likoed Nederland en bestuurslid van Bij Leven en Welzijn, een adviesorgaaan ter bescherming van de joodse gemeenschap.

Markuszower ook omstreden wegens Gaza en wapenbezit

Markuszower noemde de aantijgingen in de brief “absurd”, maar trok zich naar eigen zeggen terug omdat de toestand te schadelijk zou zijn geworden voor de PVV. Naast de belastende informatie in de brief kwam Markuszower nog om andere redenen negatief in het nieuws. Zo werd een privémail van de Amsterdamse ondernemer gepubliceerd waarin hij stelde dat Joden die publiekelijk kritiek hebben op het Israëlische optreden tijdens de Gaza-oorlog, uit de Joodse gemeenschap verbannen zouden moeten worden. In dezelfde week werd bekend dat hij twee jaar geleden was opgepakt wegens het dragen van een vuurwapen.

Via de Statenverkiezingen van vorige week heeft de partij daar negen zetels verworven. Eind mei kiezen de Provinciale Staten definitief de senatoren. Lijsttrekker voor de PVV in de Eerste Kamer is Marjolein Faber. Zij kwam onlangs in opspraak doordat bekend werd dat zij haar zoon had ingehuurd om websites voor de PVV te laten bouwen.

Lees ook het interview van NRC (€) met Markuszower nadat hij zich in 2010 van de PVV-lijst terugtrok.