Duitsers nemen de Zuidas over

Bijna de helft van de Zuidas-kantoren is in buitenlandse handen. Duitsers investeren honderden miljoenen.

Buitenlanders slaan in

Ieder zichzelf respecterend advocatenkantoor zit er, net als banken als ABN Amro en bedrijven als Deloitte en binnenkort ook Chanel. De kantoortorens van de Amsterdamse Zuidas vormen hét zakenhart van Nederland.

Maar steeds minder torens zijn in Nederlandse handen, blijkt uit de recente Zuidas Kantorenmonitor van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL).

Inmiddels is 48 procent van de Zuidas-kantoren in bezit van buitenlandse beleggers: een stijging van meer dan 40 procent ten opzichte van tien jaar geleden. Dat is vooral te danken aan Duitsers: 38 procent van de kantoorpanden is nu eigendom van de oosterburen. Daaronder is ook het hoofdkantoor van AkzoNobel.

„De Zuidas is aantrekkelijk voor beleggers want de vraag is hoog, de leegstand laag en de mix tussen zaken, wonen, winkels en ontspanning wordt steeds beter”, zegt JLL-directeur Dré van Leeuwen.

Met 5,2 procent is het nettorendement gunstig in vergelijking met de zakendistricten in Londen en Parijs. „En de risicopremie is aantrekkelijk”, zegt de vastgoedexpert doelend op het verschil met de 0,25 procent die je met staatsobligaties kan verdienen.

De Zuidas heeft dan ook geen last van de leegstand die in de rest van Amsterdam en Nederland rond 16 procent ligt. Van Leeuwen: „Hier is het 6 procent, dat noem je schaarste in kantorenland.” En dus wordt er veel gehandeld in Zuidas-torens, zeker de laatste twee jaar.

De grootste deal was van het Duitse Union dat voor 244 miljoen de panden Ito en Som kocht. Union is de op een na grootste Duitse investeerder, met vier panden, zo'n 100.000 vierkante meter vloeroppervlak en huurders als RBS, Stibbe en AkzoNobel. De grootste Duitse investeerder is Deka, die vijf gebouwen bezit met zo’n 125.000 vierkante meter vloeroppervlak. Deka is eigenaar van The Rock van huurder De Brauw Blackstone Westbroek en The Edge van Deloitte dat overal ‘het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld’ wordt genoemd.

Na Duitsers en Amerikanen lijken nu ook Aziaten de Zuidas te ontdekken. Eind februari kocht First Sponsor Group, een Chinees vastgoedbedrijf met Singaporese beursnotering, voor meer dan 50 miljoen euro het complex waar advocatenkantoor Van Doorne is gehuisvest.

Aziaten belegden voorheen al op de Zuidas door zich in fondsen van derden in te kopen. „Maar nu doen ze meer directe aankopen. Wij verwachten dat meer te gaan zien", zegt Van Leeuwen.

Is de recente transactie van de Chinezen de opmaat voor een nieuwe hausse? De gebouwen in aanbouw daargelaten verwacht Van Leeuwen dat het nu wel even wat minder wordt. „De afgelopen drie jaar zijn er achttien kantoorgebouwen van eigenaar gewisseld”, zegt hij. „Die nieuwe eigenaren zijn toch vooral beleggers voor de lange termijn.”

    • Camil Driessen