Dit is wat we tot nu toe weten over de vliegtuigcrash in Frankrijk

Een Airbus A320 van Germanwings op het vliegveld van Keulen-Bonn. Foto AP/ Oliver Berg

We hebben op een rij gezet wat er tot nu toe bekend is over de crash van een passagiersvliegtuig in Zuid-Frankrijk. Het bericht wordt aangevuld zodra er nieuwe informatie is.

Algemeen

Een Airbus A320 met vluchtnummer 9525 van de Duitse low-costluchtvaartmaatschappij Germanwings, een dochterbedrijf van Lufthansa, is neergestort in het afgelegen bergachtige gebied in de buurt van Digne-les-Bains in Zuid-Frankrijk. Het toestel was onderweg vanuit Barcelona naar Düsseldorf. Het vliegtuig vertrok om 10.01 uur Nederlandse tijd vanuit de Spaanse stad en had iets over 11.30 uur aan moeten komen in Duitsland.

Aan boord van het toestel, 24 jaar oud en sinds 1991 in bezit van Lufthansa, waren volgens Germanwings 150 mensen, onder wie zes bemanningsleden. Er wordt van uitgegaan dat er geen overlevenden zijn.

De laatste posities van het vliegtuig in kaart gebracht:

Twitter avatar planefinder Plane Finder Last few positions of the @germanwings flight plotted on a map http://t.co/UX5G1gYGX7

De oorzaak

Er is nog niets bekend over de oorzaak van de ramp; Lufthansa gaat voorlopig uit van een ongeluk. Verschillende Duitse media meldden wel dat het toestel gisteren al problemen had, waardoor het een paar uur aan de grond stond.

Uit gegevens van het vliegtuig - informatie die het toestel uitwisselde met de luchtverkeersleiding - blijkt dat het toestel binnen korte tijd sterk gedaald was. Volgens de topman van Germanwings was er sprake van een duikvlucht die acht minuten duurde, het contact met het vliegtuig werd om 10.53 uur verbroken. De piloot van het toestel vloog al tien jaar voor Germanwings en Lufthansa.

Één van de zwarte dozen, de apparaten die de gegevens van het laatste deel van een vlucht opslaan, is gevonden, zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken bevestigd.

hoogte

Volgens de Franse weersite La Chaine Météo was het weer ten tijde van de crash rustig.

Een woordvoerder van moederbedrijf Lufthansa heeft tegen persbureau ANP gezegd dat er geen aanwijzingen zijn voor een terroristische aanslag. Het Witte Huis heeft hetzelfde gezegd, volgens persbureau Reuters.

Lees meer over Germanwings en het toestel in ons aparte stuk.

De passagiers

Een compleet overzicht van de nationaliteiten ontbreekt vooralsnog. Duidelijk is wel dat er in ieder geval één Nederlander om het leven is gekomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit het Brabantse Deurne. Minister Bert Koenders heeft gezegd niet te kunnen uitsluiten dat er nog meer Nederlanders zijn omgekomen, schrijft persbureau ANP.

De topman van Germanwings zei op een persconferentie dat er vermoedelijk 67 Duitsers aan boord van het vliegtuig waren, maar dat dat aantal nog kan veranderen. Onder hen waren zestien leerlingen en twee docenten van een middelbare school in de plaats Haltern-am-See.

Er waren ook Spanjaarden aan boord, maar ook hier geldt dat niet duidelijk is hoeveel precies. De Spaanse vicepremier zei dat er 45 mensen aan boord waren met een Spaanse voornaam.

De Franse president François Hollande zei tijdens een persconferentie dat er vermoedelijk geen Fransen aan boord waren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemeld te zullen onderzoeken of er naast de vrouw uit Deurne nog meer Nederlandse mensen aan boord waren.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft op Twitter gemeld dat er “zeker één Belg” in het vliegtuig zat.

Op dit moment zijn hebben verschillende nationale autoriteiten bevestigd dat er 3 Kazachen, 2 Colombianen, 2 Argentijnen, 2 Australiërs, 2 Japanners, 1 Belg, 1 Deen, 1 Turk en 1 Israëliër aan boord waren.

De berging

De werkzaamheden in en boven het rampgebied zijn momenteel gestaakt en zullen rond zonsopgang worden hervat. Vannacht bewaken zo’n tien politieagenten de rampplek. Bergen zal alleen wel heel moeilijk worden. Er gaan geen wegen naar de plek toe, dus bergen zal waarschijnlijk vooral vanuit de lucht moeten gebeuren. Volgens een lokale bestuurder, die sprak met de krant Les Echos, is het toestel “gedesintegreerd”. Het grootste brokstuk zou ter grootte van een auto zijn. Het rampgebied beslaat volgens hem zo’n 100 tot 200 meter.

De krant La Provence heeft beelden vanuit de lucht:

Twitter avatar laprovence La Provence Nos premières images des débris de l’avion, sur les lieux du crash
http://t.co/VxurYtdujU #crashA320 http://t.co/oSadJD22KS

De eerste zwarte doos is intussen gevonden. Het gaat om de cockpit voice recorder, die alle conversaties en geluiden in de cockpit opneemt. De doos was volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken zwaar beschadigd, maar wel bruikbaar. Naar de tweede zwarte doos, die de vluchtgegevens registreert, wordt nog gezocht.

De reacties

Germanwings:

“We moeten helaas bevestigen dat vlucht 4U9525 onderweg van Barcelona naar Düsseldorf boven de Franse Alpen verongelukt is. (…) Alle medewerkers van Germanwings en Lufthansa zijn diep ontsteld en met hun gedachten en gebeden bij de familieleden en vrienden van de passagiers en bemanningsleden.”

Carsten Spohr, directeur Lufthansa:

“We weten nog niet wat er is gebeurd met vlucht 4U 9525. Mijn medeleven gaat uit naar de families en vrienden van onze passagiers en bemanningsleden. Als onze vrees bewaarheid wordt, dan is dit een zwarte dag voor Lufthansa. We hopen overlevenden te vinden.”

Premier Rutte:

“Het is een afschuwelijk bericht dat natuurlijk ook in ons land hard binnenkomt bij heel veel mensen. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers en nabestaanden. (…) Het is in dit stadium nog onbekend of er Nederlanders aan boord waren. Op dit moment overheerst de schok en moet alle aandacht uitgaan naar het boven water halen van informatie over de inzittenden en de oorzaak van de ramp.”

De Franse president François Hollande:

“Dit is een tragedie op onze bodem.”

De Spaanse premier Mariano Rajoy, die morgen naar de rampplek gaat:

“Geschokt door de crash in de Alpen. Een tragedie. We werken samen met de Franse en Duitse autoriteiten in het onderzoek.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die ook morgen afreist naar het rampgebied:

“De crash van het Duitse toestel met meer dan 140 mensen aan boord is een shock, een die ons in Duitsland en de Fransen en Spanjaarden in diepe rouw doet storten.”

Dit bericht wordt aangevuld met nieuwe informatie. Volg intussen het laatste nieuws in ons liveblog.

    • Frank Huiskamp