Dit gebeurt er als de pers niet komt

In Heerenveen maakt een tekstschrijver een verslag van de raadsvergadering. Lokale media mogen eruit putten. „Ik denk dat ik onafhankelijk kan zijn.”

Onverstoorbaar tikt ze door op haar laptop. José vandeHoef (48), de ingehuurde tekstschrijver van de gemeenteraad van Heerenveen, kijkt tijdens de 2,5 uur durende raadsvergadering van gisteravond nauwelijks op of om. Ze zit rechtop, haar vingers vliegen over het toetsenbord. Tijdens de raadsvergadering mag ze niet gestoord worden, beklemtoont raadsgriffier Ine Jansen. We mogen tijdens de vergadering niet met haar praten.

De gemeenteraad van Heerenveen wil burgers zelf (en beter) informeren. Daarom is VandeHoef als proef tot de zomer ingehuurd om elke keer een artikel te schrijven over de raadsvergadering. „Een journalist komt soms maar voor twee agendapunten”, stelt raadsgriffier Jansen. „Dat snap ik wel, maar er komt dan maar een heel klein stukje van in de krant. Terwijl er hier veel meer besproken wordt.” De tekstschrijver is dus niet alleen aangesteld omdat de regionale journalistiek de raadsvergaderingen niet of nauwelijks meer verslaat, stelt Jansen.

VandeHoef is ook geen vervanging van de media, want zij is nadrukkelijk geen verslaggever, onderstreept Jansen. „Ze maakt een populair verslag van de raad, dat integraal op de website van de raad verschijnt.” Het stuk is vrij te gebruiken door nieuwssites en lokale en regionale kranten. Jansen spreekt de onderwerpen die interessant kunnen zijn van tevoren met VandeHoef door. Na afloop checkt de raadsgriffier het verslag op feitelijkheden.

De raad bespreekt onder meer een regiovisie over huiselijk geweld en kindermishandeling en over de bouw van twee woningen in het lommerrijke dorp Oranjewoud. In een vijf minuten durende pauze blaast ze even uit. VandeHoef zat 3,5 jaar bij elke raadsvergadering als hoofdredacteur van een jongerensite. Elk raadslid mag rekenen op aandacht in haar verslag, stelt ze. „Iedereen die wat zinnigs zegt komt aan de beurt.” Ze schrijft zo neutraal mogelijk. „Ik denk dat ik onafhankelijk kan zijn.”

Critici van het experiment zetten daar vraagtekens bij. D66-fractievoorzitter Pieter van der Mark: „Als je het politieke proces beschrijft zal dat altijd gekleurd zijn. Ze zal geen vileine opmerkingen van de oppositie opschrijven, want dan krijgt ze de collegepartijen PvdA, CDA en VVD over zich heen.” Het is bovendien jammer dat duiding ontbreekt. „Daar heb je toch de pers voor nodig.” Toch hoopt hij dat regionale kranten het verslag van de tekstschrijver als aanleiding zien om een onderwerp zelf uit te diepen. „Er kan dus een spin off zijn.”

FNP-raadslid Ate Eijer vindt dat de raad zich met een eigen verslag kan profileren. „De lokale pers komt niet meer bij de raad. Dit is een manier om raadsbesluiten bekend te maken.” Ook overweegt de gemeente overigens de raadsvergaderingen integraal uit te zenden via internet.

Als burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) de vergadering om half elf sluit, heeft VandeHoef zeven A4’tjes vol getikt. „Vanavond ga ik schiften en morgen schrijven. Ik heb maximaal 1.000 woorden, dus het artikel moet duidelijk en compact zijn. Ik maak tussenkopjes, zodat kranten er ook één stukje uit kunnen pikken.”