Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Den Haag start proef voor betere beoordeling radicale ‘lone wolves’

De gemeente Den Haag is een proef gestart om beter te beoordelen hoe gevaarlijk geradicaliseerde ‘lone wolves’ zijn. Dat schrijft burgemeester Van Aartsen in een actieplan tegen radicalisering.

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.
De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. ANP / Remko de Waal

De gemeente Den Haag is een proef gestart om beter te beoordelen hoe gevaarlijk geradicaliseerde ‘lone wolves’ zijn. Dat schrijft burgemeester Van Aartsen in een actieplan tegen radicalisering.

Over deze eenlingen die wel een jihadistisch gedachtengoed hebben, maar niet actief zijn in radicale groepen, is vaak lastig informatie te verkrijgen, maar toch komen ze soms in beeld bij veiligheidsdiensten of de gemeente.

In de proef werkt de gemeente nauw samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Het is de bedoeling dat deskundigen zo snel mogelijk een inschatting kunnen maken van het gevaar van de geradicaliseerde ‘lone wolf’ voor de samenleving en wat hiertegen gedaan kan worden.

Als de proef slaagt, zullen ook andere gemeenten er gebruik van maken. Van Aartsen zegt in een toelichting tegen NRC dat er vanuit het buitenland met interesse naar de proef wordt gekeken. Een schatting van het aantal geradicaliseerde ‘lone wolves’ in Den Haag wil Van Aartsen niet noemen, maar volgens hem zijn het er in ieder geval minder dan 15.

Kwart Nederlandse Syriëgangers uit Den Haag

Vandaag maakte Van Aartsen ook bekend dat sinds juni vorig jaar 46 Hagenaars naar Syrië reisden om zich aan te sluiten bij de jihad. Twaalf van hen zijn vermoedelijk gesneuveld; elf keerden terug naar Den Haag. Dat betekent dat ongeveer een kwart van de 180 Nederlandse jihadgangers uit Den Haag komt.