De Griekse crisis: en nu nog maar zestien

Een Griekse politicus die serieus wil hervormen, kom je niet elke dag tegen, maar Stavros Kontonis, staatssecretaris van sport, lijkt er wel een te zijn. Het is crisis in het Griekse voetbal en geen Griek kan de schuld daarvan geven aan de Duitse voetbalbond of die andere Europese unie, de UEFA. Een trojka is al helemaal in geen velden of wegen te bekennen. Kontonis, partijgenoot van premier Alexis Tsipras, dus behorend tot Syriza, beseft dat Athene zelf de vele uitwassen in het voetbal moet aanpakken – voorzover dat in het vermogen ligt van een politiek bestuurder.

De excessen bestaan uit supportersrellen met doden en gewonden, clubvoorzitters/eigenaren die denken dat voor geld alles te koop is en verdenkingen van matchfixing – in Griekse competities al gemeengoed voordat dit woord was bedacht. Dus is ook de gokmaffia actief.

Kijk maar naar dat doelpunt dat Charalampos Pavlidis van Veria eerder dit jaar dreigde te scoren in de bekerwedstrijd tegen Apollon Smyrnis, en dat hij zelf wist te voorkomen. Hij schoot niet al te hard op doel, de bal dreigde via de vallende keeper toch tussen de palen te belanden, maar Pavlidis sprintte er achteraan en sloeg hem op de lijn met de hand weg. Een van de meest wonderbaarlijke handsballen uit de geschiedenis, te bezichtigen op YouTube.

Heetgebakerde fans zijn het meest acute probleem in het Griekse voetbal en daarom besloot de voetbalbond in opdracht van staatssecretaris Kontonis vorige maand eerst om de competitie stil te leggen – dat was al de derde maal dit seizoen. Vervolgens mochten de wedstrijden worden hervat, maar dan wel tijdelijk zonder publiek. Directe aanleiding voor de sancties waren rellen tijdens de wedstrijd Olympiakos - Panathinaikos, een Atheense derby. Supporters stormden het veld op, smeten met vuurwerk en vochten met de politie. In crisissfeer kwamen bestuurders van de clubs uit de hoogste afdeling daarna bijeen. Op die vergadering kregen de voorzitters van Olympiakos en Panathinaikos het zo met elkaar aan de stok dat de een een fles water naar de ander zou hebben gegooid. Daar zijn helaas geen beelden van. Het bracht Hedwiges Maduro, ex-Ajax, nu speler van PAOK Saloniki, tot de verzuchting dat hij het wel had gehad met dat Griekse voetbal. „Stel je voor dat Marc Overmars van Ajax wil vechten met Marcel Brands van PSV”, zei hij tegen de NOS. „Dat kan toch niet?”

Hoewel de wedstrijden in Griekenland dikwijls niet om aan te gluren zijn – ‘niet om aan te gluren’ is als uitdrukking in opmars in het voetbaljargon – mocht het publiek na twee weken de stadions weer binnen. Logisch, theaters waar voorstellingen worden gegeven zonder dat toeschouwers ernaar mogen kijken, houden het niet lang vol.

Maar bij OFI Kreta kunnen ze niet meer terecht. Deze club werd afgelopen weekend uit de competitie teruggetrokken wegens financieel wanbeleid. De voorzitter is een oude bekende: de Kretenzer Nicolas Machlas, ex-speler van Vitesse en Ajax. En hij was nog opgelucht ook, schijnbaar. Hij vond het weliswaar een schande, want bij andere clubs is er financieel eveneens sprake van Griekse toestanden, „maar zijn we blij dat we niet meer aan deze miserabele competitie hoeven mee te doen”, zei Machlas. Eerder dit seizoen werd Niki Volou uit de competitie gehaald, de club waar de Nederlandse trainer Wiljan Vloet al na drie wedstrijden werd ontslagen.

Resteren nog zestien clubs in de hoogste Griekse afdeling, waar Olympiakos op de titel afstevent. Geholpen doordat concurrent Panathinaikos wegens de supportersrellen drie punten in mindering werd gebracht. Zo maken de Grieken hun eigen competitie kapot. Minder hysterie en meer besef onder supporters dat voetbal zonder tegenstanders helemaal niet om aan te gluren is – dat zou al een hoop helpen en daar hoeft de staatssecretaris niets voor te hervormen.