Wat doe jij eigenlijk?

De directeur van Shell Nederland slaapt stiekem op kantoor

Foto Robin Utrecht / ANP

NRC Q is benieuwd naar jouw werkdag. En naar die van Dick Benschop (57), president-directeur van Shell Nederland.

Wat doe je op kantoor dat je collega’s niet weten?

“Ik doe wel eens een powernap, zoals dat chic heet. Onderweg naar afspraken op de achterbank van de auto, maar ook wel eens vijf minuutjes achter mijn bureau. Mijn collega’s weten dat niet. Zij denken dat ik stukken lees of aan het bellen ben. Tenminste, dat denk ik.”

“Maar ik heb gehoord dat het heel gezond is en goed helpt. Gezondheid en mentaal fris blijven is belangrijk. Ik kan hier niet als een vermoeide zombie rondlopen.”

Wat is je ochtendritueel?

“Mijn wekker gaat om 6.56 uur. Dat heb ik zo getimed omdat mijn oudste zoon af en toe nog wel eens opgepord moet worden, zodat hij op tijd de deur uit gaat. Gevolgd door de andere twee. De ochtend is een beetje een moment van logistiek. Kinderen uit bed, aankleden, eten maken.”

“Meestal zie ik niet meer dan de voorpagina van de krant. Als we met elkaar aan tafel ontbijten is de regel dat we niet de krant lezen. Twee of drie keer per week probeer ik mijn jongste zoon naar de basisschool te brengen. Op zo’n dag ben ik om kwart voor negen op kantoor in Den Haag.”

Hoeveel telefoontjes krijg je per dag? Bel je eigenlijk nog?

“Tussen de tien en de twintig. Ja, ik bel heel graag. Ik doe ook aan e-mail, WhatsApp en sms. Maar als ik moet kiezen tussen iets schrijven of iemand persoonlijk spreken kies ik vaak het laatste. Het is veel directer. Ik wil geen e-mails van de ene naar de andere kamer sturen of een hele ochtend bezig zijn met lezen en het beantwoorden van e-mails. Dan ben je druk zonder iets toe te voegen.”

“Ik denk dat iemand succesvol is door vóór elf uur ’s ochtends twee of drie belangrijke dingen te doen. Een belangrijke beslissing maken, een telefoongesprek voeren, een stuk schrijven. Ik ben altijd gespitst op wat mijn persoonlijke toegevoegde waarde is. Wat zou er gebeuren als ik er niet was?”

Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland, in zijn kantoor

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Van hoe laat tot hoe laat mogen mensen je bellen met werkvragen?

“Dat mag altijd. We hebben een bedrijf waar ook wel eens iets mis kan gaan. Ik ben verantwoordelijk voor het crisismanagement in Nederland en dus altijd bereikbaar. Mijn telefoon ligt naast mijn bed. Ook omdat het tegelijkertijd mijn wekker is.”

Wat staat op de agenda voor vandaag?

“Eerst een bijeenkomst met jonge communicatieprofessionals van Shell, van over de hele wereld. Binnen Shell is veel aandacht voor ontwikkeling van jonge mensen die voor ons werken. Ik lever vandaag een bijdrage aan een cursus.”

“Daarna word ik geïnterviewd over het LNG-tankstation in Rotterdam. Dat is Shells eerste tankstation in Europa waar vrachtwagens vloeibaar gas kunnen tanken. Verder heb ik nog overleg ter voorbereiding van de Shell Eco-marathon, een studentenwedstrijd voor energiezuinige voertuigen, in mei.”

Leuke rubriek? Lees de eerdere afleveringen hier. Met onder meer de lunch van de directeur van Harley Davidson en de e-mails van de oprichter van brillenmerk Ace&Tate.