De bonussen zijn weer terug op Wall Street. En ze zijn torenhoog

In New York merk je het aan de dure auto’s: de bonussen op Wall Street zijn hard op weg naar het niveau van vóór de crisis.

Het is kil, maar dat schijnt Joe Castro (50) niet te deren. Hij werkt als portier bij een woontoren aan de westkant van Manhattan in New York. Welgemoed opent hij in zwart tenue deuren en wenst iedereen een „great day”.

Dat hij maar net boven het minimumloon zit, met een uurloon van 8 dollar, kan hem niet schelen, zegt hij. Tijdens zijn pauzes wandelt Castro soms langs Manhattan Motor Cars, even verderop, om zich te vergapen aan de Bentleys en Lamborghini’s. Die autohandel doet goede zaken dankzij de nieuwste golf bonussen op Wall Street: die stegen vorig jaar met 3 procent ten opzichte van 2013.

Castro ziet de jonge mannen in pak komen en gaan, maar hij zegt niet jaloers te zijn. Wel trekt hij zijn wenkbrauwen op als hij de conclusies hoort van een nieuw rapport over de inkomensongelijkheid in de VS. De bonussen in de financiële wereld komen weer in de buurt van de niveaus van 2006, dus van vóór de recessie. En bij elkaar opgeteld zijn de Wall Street-bonussen – in totaal 28,5 miljard dollar – twee keer zo hoog als alle inkomens van Amerikanen met het minimumloon bij elkaar. Deze 1,2 miljoen Amerikanen verdienen 7,25 dollar (6,70 euro) per uur en zijn samen goed voor zo’n 14 miljard dollar aan jaarinkomen.

Gemiddeld 173.000 dollar bonus

De inkomens van bijna 168.000 bankiers en beursanalisten in New York zijn geanalyseerd door econoom Sarah Anderson van het instituut voor beleidsstudies. Zij kregen gemiddeld bijna 173.000 dollar (160.000 euro) als bonus. Dat bedrag komt bovenop de salarissen, die in de beleggingswereld gemiddeld 177.000 euro bedragen, volgens het financiële departement van de staat New York.

Dat Wall Street het weer goed doet, blijkt uit de records die continu worden verbroken op technologiebeurs Nasdaq en de New York Stock Exchange. En uit de talrijke beursgangen van jonge bedrijven.

Ook op straat in New York is de terugkeer van de onbeschaamde rijkdom zichtbaar. De glinsterende woontorens in aanbouw. De ‘overname’ van ooit betaalbare wijken aan de overkant van de East River in Brooklyn door rijke New Yorkers. De stijgende verkoopcijfers van Manhattan Motor Cars. Allemaal indicaties dat ‘de 1 procent van de 1 procent’ niet te klagen heeft.

Vergelijk het met de armsten

In New York valt de rijkdom niet per se op – die bestaat er al zo lang. Maar met het rapport van vorige week eist econoom Sarah Anderson er aandacht voor, door de toplaag van de inkomensschaal af te zetten tegen de onderlaag. Het aanhoudende debat over een landelijke verhoging van het minimumloon verbindt zij doelbewust aan de megabeloningen die doen denken aan de wildste jaren van Wall Street, zoals vorig jaar verbeeld in speelfilm The Wolf of Wall Street.

„De bonuscultuur moedigt aan tot zeer riskant gedrag, zoals we hebben geleerd van de instorting van de financiële sector in 2008”, aldus Anderson. Ze voegt eraan toe dat de bonussen op Wall Street van vorig jaar bij elkaar groot genoeg zouden zijn om de 2,9 miljoen Amerikaanse barmannen en -vrouwen, of alle 1,5 miljoen verpleegkundigen van de VS, in één klap een minimumloon van 15 dollar per uur te geven.

    • Diederik van Hoogstraten