PvdA distantieert zich van uitspraken Kamp

Linksom of rechtsom? Langs welke kant gaat het kabinet de lang verwachte herziening van het belastingstelsel inrichten? Nu Rutte II binnenkort niet langer kan beschikken over een meerderheid in de Eerste Kamer, zal het steun van meer partijen nodig hebben dan alleen de ‘constructieve 3’ – D66, SGP en ChristenUnie.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) gaf zondag meer duidelijkheid over zijn bedoeling. „Met D66 en CDA is er een voor de hand liggende combinatie te maken”, zei hij in tv-programma Buitenhof. „Met hen moet het mogelijk zijn om tot overeenstemming [over belastingherziening] te komen.” Rechtsom dus.

Coalitiegenoot PvdA is het daar niet mee eens. Tweede Kamerlid Ed Groot: „Ik ben er niet voor om bij voorbaat het CDA boven GroenLinks te stellen.” De PvdA, zegt Groot in een telefonische reactie, wil niet alleen lastenverlichting in het nieuwe belastingstelsel zien – wat álle partijen willen. „Wij willen nadrukkelijk ook kijken of er iets te halen valt bij milieuheffingen.” Dat is meer de lijn van GroenLinks. Linksom dus.

„Als het Kamp gaat om de belastingherziening een bepaalde richting op te duwen, steun ik zijn uitnodiging aan het CDA niet.”

Het CDA zegt een uitnodiging van het kabinet over het belastingstelsel te willen aanvaarden. Kamerlid Pieter Omtzigt: „De deur staat altijd open.” Alleen begrijpt hij niet waar het kabinet het dan precies over zou willen hebben. „We wachten nu al een jaar op voorstellen, maar hebben nog niets gezien.” Of het CDA, zoals minister Kamp allicht bedoelde, zelf die voorstellen wil meeschrijven, weet Omtzigt nog niet. „Daarover zullen we ons binnen de fractie beraden.”

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is verbaasd over de uitspraken van Kamp. „Nu hij voor het CDA kiest lijkt het kabinet, of in elk geval de VVD, toch te gaan voor een bezuinigingsagenda. Opvallend, zo kort na de verkiezingscampagne waarin ze dat steeds ontkenden.”