Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Belastende verklaringen zussen Holleeder - ‘Hij is een psychopaat’

Willem Holleeder
Willem Holleeder ANP / Robin van Lonkhuijsen

Er hebben zich drie nieuwe getuigen gemeld die belastende verklaringen hebben afgelegd over de rol van Willem Holleeder bij onderwereldmoorden. Het gaat om Sonja en Astrid Holleeder, de twee zussen van Willem. De derde getuige is Sandra Klepper, weduwe van crimineel Sam Klepper en een ex-vriendin van de Heinekenontvoerder. De drie vrouwen voelden zich met de dood bedreigd en hebben daarom hun verhaal gedaan.

Astrid Holleeder, die in de loop der jaren tegen wil en dank een vertrouwensband opbouwde met haar broer, vertelt vanmiddag haar verhaal in NRC Handelsblad. Uiteindelijk heeft zij van het vertrouwen van haar broer gebruik gemaakt om zoveel mogelijk informatie te verzamelen die voor hem belastend is. “Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang.”

Astrid omschrijft haar broer als een gewetenloze, zelfzuchtige, manipulatieve, moorddadige verrader.

“Willem is een psychopaat. Hij schept er genoegen in mensen te vernietigen.”

Voor het eerst belastende verklaringen uit nabije omgeving Holleeder

Astrid, haar zus Sonja en hun vriendin Sandra Klepper doen vandaag hun verhaal in NRC Handelsblad en De Telegraaf. Het is voor het eerst dat drie mensen uit de zeer nabije omgeving van Holleeder uit eigen wetenschap over hem verklaren. De drie vrouwen zeggen over informatie te beschikken die Holleeder linkt aan de moorden op Wim Endstra, Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Voor de laatste twee moorden is Holleeder in december aangehouden.

Holleeders advocaat Stijn Franken geeft geen commentaar op de nieuwe ontwikkelingen.

Sonja Holleeder en Sandra Klepper staan vanochtend met een interview in dagblad De Telegraaf. De twee vrouwen verloren allebei hun echtgenoot in de Amsterdamse onderwereldoorlog. Sam Klepper werd in 2000 doodgeschoten, Cor van Hout in 2003. Sonja:

“Willem maakte ons leven tot een hel. Mijn broer dreef ons met zijn gedrag gewoon in handen van de politie. Om aan te geven hoe krankzinnig hij is geworden: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou doodschieten.”

Sandra Klepper vult aan:

“Hij ziet kinderen van mensen die hij liet liquideren als een potentieel toekomstig gevaar.”

De onthulling over de nieuwe getuigen komt aan de vooravond van de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Morgen buigt de rechtbank in Amsterdam zich over de vraag of de voorlopige hechtenis van Holleeder moet worden verlengd. Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie al gezien als de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook wordt Holleeder gezien als een van de leiders van een criminele organisatie.

Het is nog niet duidelijk of Holleeder op grond van het nieuwe bewijsmateriaal ook vervolgd gaat worden voor andere onderwereldmoorden. Vanwege de ontwikkelingen in het onderzoek zit Holleeder sinds vorige week in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. In dat zeer strenge gevangenisregime is het onmogelijk om te communiceren met de buitenwereld.

Vanmiddag in NRC Handelsblad het interview met Astrid Holleeder: Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat