‘Israël luisterde de VS af bij besprekingen met Iran’

Wat wist Benjamin Netanyahu nou echt van de nucleaire onderhandelingen met Iran? Eerder deze maand, bij zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres, liet de Israëlische premier doorschemeren dat er een „slechte overeenkomst” op komst was tussen Iran en zes grote wereldmachten. De Amerikanen antwoordden dat Netanyahu niet kon weten wat voor afspraken er gemaakt werden.

Misschien was het toch geen bluf. Volgens The Wall Street Journal luisterde Israël gesprekken af tussen de wereldmachten over het Iraanse nucleaire programma. Niet alleen zou Netanyahu de verkregen informatie hebben gebruikt voor zijn verkiezingscampagne, ook zou hij de inlichtingen hebben gedeeld met Amerikaanse tegenstanders van het akkoord. Dit, schrijft de krant, neemt Amerika hoog op.

Het lek kwam aan het licht doordat Israëlische functionarissen over kennis beschikten die volgens Amerika alleen uit het atoomoverleg afkomstig kan zijn. Israël ontkent.

Dat spionage tussen de twee bondgenoten gevoelig ligt, bewijst de zaak van Jonathan Pollard, een Joodse Amerikaan die in 1987 in de VS levenslang kreeg voor het doorspelen van informatie aan Israël. Nog altijd probeert Israël Pollard vrij te krijgen.