Afghaanse president vraagt Amerikaanse troepen langer te blijven

De Afghaanse president Ashraf Ghani met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry
De Afghaanse president Ashraf Ghani met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry EPA / Michael Reynolds

Het staatsbezoek van de Afghaanse president Ashraf Ghani aan de Verenigde Staten vandaag zal in het teken staan van een belangrijke vraag. Zal Obama de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan vertragen en, zo ja, voor hoelang? Ghani heeft duidelijk gemaakt dat hij de militairen graag nog wat langer in zijn land houdt.

Het is nog niet duidelijk of Obama aan deze wens gehoor zal geven, meldt persbureau AP. Ghani en Obama bespreken het terugtrekken van de Amerikaanse troepen vandaag tijdens een lunchonderhoud op het Witte Huis. De Amerikaanse president heeft beloofd een einde te maken aan de langste oorlog van de VS voordat hij in 2017 plaatsmaakt voor zijn opvolger. Er zouden dan nog zo’n duizend soldaten aanwezig blijven om de ambassade in Kabul te bewaken.

Ghani is bang dat als het Amerikaanse leger zich terugtrekt Afghanistan opnieuw kwetsbaar wordt voor diverse strijdgroepen, waaronder de Talibaan en Islamitische Staat. Het staatshoofd komt naar het Witte Huis om te bewijzen dat hij een betrouwbare bondgenoot is, ondanks gerommel binnen zijn regering en een grote hoeveelheid problemen die het Afghaanse leger tergt, zoals analfabetisme, desertie en drugsgebruik.

Ghani op de Kennedy-tour

Voorafgaand aan zijn bezoek aan de VS parafraseerde Ghani een beroemde uitspraak van oud-president John F. Kennedy:

“We vragen niet wat de Verenigde Staten voor ons kan doen. We willen duidelijk maken wat Afghanistan kan doen voor zichzelf en voor de wereld.”

Bronnen binnen de Amerikaanse regering verwachten dat de komende tijd hoe dan ook meer Amerikaanse troepen in Afghanistan blijven dan gepland. Het oorspronkelijke plan was om het aantal manschappen in het land voor het einde van 2015 terug te brengen tot 5500. Maar waarschijnlijk blijft het gros van de 9800 militairen tot in ieder geval volgend jaar in Afghanistan.