Accountants KPMG organiseren voor het eerst eigen toezicht

Na een reeks schandalen installeert KPMG een raad van commissarissen om de leiding voortaan scherper te houden.

Accountantskantoor KPMG heeft zijn eerste raad van commissarissen benoemd, maakte de firma vanochtend bekend. Tot nu toe bestond er bij KPMG geen extern toezicht zoals dat in het bedrijfsleven gebruikelijk is. De leden van de nieuwe raad vertegenwoordigen de elite binnen de groepen van belanghebbenden waar KPMG mee te maken heeft: bedrijfsleven, beleggers en politiek.

KPMG heeft voormalig lobbykoning Bernard Wientjes aan zich weten te binden als voorzitter. Wientjes is de voormalige voorzitter van werkgeversclub VNO-NCW en werd door de Volkskrant verschillende keren uitgeroepen tot machtigste man van Nederland. Verder heeft commissaris Steven van Schilfgaarde ervaring in de top van het bedrijfsleven, als oud-bestuurder van telecombedrijf KPN.

Vanuit de beleggershoek heeft KPMG Jan Maarten Slagter aangetrokken, de oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters. Het accountantskantoor heeft oud-Tweede-Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) benoemd. Nu is Griffith werkzaam voor de Raad van State.

Alle grote accountantskantoren moeten een raad van commissarissen met externe leden benoemen. Die plicht komt voort uit het offensief dat de accountants onder politieke druk zelf zijn gestart om hun werk en imago te verbeteren.

Aanleiding voor de verbeterplannen was een reeks schandalen bij KPMG, zoals het verhullen van omkoping bij een van hun klanten en de verdenking van belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor. De verplichting tot extern toezicht voor accountantskantoren wordt naar verwachting ook opgenomen in de wet.

Van de vier grote accountantskantoren heeft alleen Deloitte al een raad van commissarissen. Die bestaat uit externe leden, maar ook uit mensen die zelf bij Deloitte werken. De andere twee, PwC en EY, hebben nog geen toezichthouders benoemd, maar zijn daar volgens woordvoerders van de firma’s druk mee bezig.

KPMG heeft inmiddels wel al een beetje ervaring met mensen ‘van buiten’ in eigen huis. Het kantoor heeft vorig jaar Jan Hommen benoemd als bestuursvoorzitter. Hommen was eerder crisismanager bij ING en daarvoor financieel directeur van Philips.

De nieuwe commissarissen moeten nog wel getoetst worden op ‘geschiktheid’. Er bestaat dus nog een kans dat ze worden afgekeurd. Die toets moet worden uitgevoerd door de toezichthouder op accountants, de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Daarop is het nog even wachten, omdat de AFM volgens een woordvoerder nog niet de „bevoegdheid” heeft de toets uit te voeren. Die krijgt de toezichthouder pas volgend jaar.