Passagiersvliegtuig gecrasht in Zuid-Frankrijk - geen overlevenden

Foto REUTERS / Jan Seba

In het zuiden van Frankrijk is een A320-passagiersvliegtuig van van de Duitse maatschappij Germanwings neergestort. Daarbij zijn alle 150 passagiers omgekomen. Het toestel stortte rond half elf neer in de omgeving van Barcelonnette, in bergachtig gebied ongeveer honderd kilometer ten noorden van Marseille.

Volg ook ons liveblog over de crash.

Aan boord waren 144 passagiers en zes bemanningsleden, heeft Germanwings bekendgemaakt. De Spaanse vicepremier heeft gezegd dat er 45 Spanjaarden aan boord van het vliegtuig zaten, meldt Reuters. Tijdens een persconferentie heeft Hollande gezegd dat er waarschijnlijk ook veel Duitse slachtoffers zijn. Buitenlandse Zaken kon rond 13.30 uur nog niks zeggen over eventuele Nederlandse slachtoffers. Het vliegveld van Düsseldorf vormt voor veel Nederlanders in met name het zuiden van het land een alternatief voor Schiphol.

NRC Het toestel, dat even na 10 uur uit Barcelona vertrokken is, zou om 10.47 uur een noodsignaal hebben uitgezonden. De vlucht met nummer 4U9525 van Germanwings, een volledige dochtermaatschappij van Lufthansa, was onderweg naar Düsseldorf. Helikopters van de gendarmerie hebben het toestel gevonden op 2000 meter hoogte, nabij het plaatsje Digne-les-Bains.

Reacties

De Franse president François Hollande noemde de crash tijdens zijn persconferentie “een tragedie op onze bodem”. Premier Rutte noemt het nieuws een “afschuwelijk bericht”.

“Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij de slachtoffers en nabestaanden. (…) Het is in dit stadium nog onbekend of er Nederlanders aan boord waren. Op dit moment overheerst de schok en moet alle aandacht uitgaan naar het boven water halen van informatie over de inzittenden en de oorzaak van de ramp.”

Bondskanselier Merkel heeft geschokt gereageerd. Ze heeft al haar afspraken afgezegd en reist morgen af naar het gebied. Ze heeft kort telefonisch gesproken met Hollande en de Spaanse premier Rajoy. Ze hebben afgesproken nauw samen te werken bij het onderzoek naar de oorzaak en bij het bergen van het vliegtuig en de slachtoffers. Rajoy zei in zijn statement:

“Een tragedie. We werken samen met de Franse en Duitse autoriteiten in het onderzoek.”