Zonderland valt van de rek; brons op de brug

Turner Epke Zonderland wint niet altijd aan de rekstok. Bij de Challenge Cup in Cottbus viel de wereld- en olympisch kampioen, waardoor hij genoegen moest nemen met een voor hem ongebruikelijke vierde plaats.

Over zijn val deed Zonderland nonchalant. „Het ging eigenlijk erg fijn maar bij het derde vluchtelement, de Kolman, greep ik mis. Ik kwam met mijn vinger op de rekstok. Gewoon pech, volgende keer beter.”

De zege was voor de Turk Umit Samiloglu en de Zwitser Pablo Brägger, beiden met een relatief lage score van 15.000 punten. De Spanjaard Nestor Abad (14.775) hield Zonderland (14.750) net van het podium. Zonderland beweerde dat hij zonder val ruim boven de 16.000 zou zijn uitgekomen.

Zonderland verliet Cottbus vanwege zijn bronzen medaille op brug alsnog met een goed gevoel. Hij was verheugd over zijn optreden op een toestel waarop hij langzaam richting wereldtop gaat. „Voor het eerst mijn nieuwe oefening uitgeturnd op brug, leverde me de derde plaats op”, twitterde Zonderland die met een score van 15.650 alleen de Oekraïner Oleg Vernjajev (16.250) en de Colombiaan Jossimar Orlando Calvo (15.725) moest laten voorgaan. Zonderlands oefening had een moeilijkheidsgraad van 7,0. Van alle finalisten had alleen Vernjajev een hogere uitgangswaarde: 7,1.

In de finale op sprong was er geen hoofdrol voor de Nederlanders: Jeffrey Wammes eindigde met een score van 14.500 als zesde, Bart Deurloo met 14.300 achtste. De winst was ook op dit toestel voor Vernjajev: 15.012.

Deurloo had zaterdag al brons veroverd op vloer met een score van 15.075. Alleen de Japanner Kenzo Shirai en de Duitser Matthias Fahrig deden het beter. Shirai, de wereldkampioen van 2013 op vloer, was een klasse apart met een score van 16.450. Fahrig kwam tot 15.200.

Yuri van Gelder slaagde er in de ringen niet in op het podium te komen. De voormalig wereldkampioen eindigde in de finale als zesde met een score van 15.275. De Braziliaan Arthur Nabarrete Zanetti haalde de hoogste score met 15.625. (ANP)