Zonder geboortecertificaat geen erkenning: vrouw van 127 overleden

Ze was 27 toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, 75 toen John F. Kennedy werd doodgeschoten en 100 toen de Berlijnse muur viel. Afgelopen vrijdag overleed Leandra Becerra Lumbreras op 127-jarige leeftijd, ze is nooit erkend als de oudste mens ter wereld.

Leandra Becerra Lumbreras is 127 geworden.
Leandra Becerra Lumbreras is 127 geworden. Screenshot YouTube / Leandra Becerra Lumbreras

Leandra Becerra Lumbreras was 27 toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, 75 toen John F. Kennedy werd doodgeschoten en 100 toen de Berlijnse muur viel. Spijtig genoeg verloor ze tussen al deze gebeurtenissen door, op 41-jarige leeftijd, haar geboortecertificaat tijdens een verhuizing. Afgelopen vrijdag overleed Leandra Becerra Lumbreras op 127-jarige leeftijd, ze is nooit erkend als de oudste mens ter wereld.

Doordat ze haar leeftijd niet kon bewijzen, vanwege het verlies van haar geboortecertificaat, heeft het Guinness World Records haar nooit geregistreerd. De oudste persoon wel geregistreerd is de nog levende 117-jarige Misao Okawa, geboren in 1898.

Leandra Becerra Lumbreras vierde 31 augustus nog haar 127ste verjaardag.

Mexicaanse revolutie

De 43-jarige kleindochter van Leandra Becerra Lumbreras heeft in een interview met de Mexicaanse krant El Horizonte gezegd dat haar oma zich tot aan haar laatste dagen zich nog alles kon herinneren:

“Ze heeft meegevochten in de Mexicaanse revolutie en daar wist ze tot in de details over te vertellen.”

Zo zou ze toen ze 23 was zich aangesloten hebben bij de groep vrouwelijke soldaten die vochten met de rebellen in de Mexicaanse revolutie. In de strijd waar ze tien jaar lang in meevocht, zou ze volgens haar kleindochter ondergedoken hebben gezeten met haar kinderen en had ze tot haar laatste levensdagen nog iets dat haar herinnerde aan haar tijd als rebel:

“Mijn oma had nog altijd het geweer dat ze gekregen had van rebellenleider Margarito Maldonado, één van haar grootste liefdes.”

Geen geboortecertificaat, geen erkenning

Hoewel het dus aan de levendige herinneringen van Leandra Becerra Lumbreras niet ontbrak, is een geboortecertificaat verplicht om opgenomen te worden in de officiële lijst van oudste geregistreerde personen ter wereld. Wel krijgt Leandra Becerra Lumbreras een plek op de lijst met ‘niet-erkende records’. Daar is ze enkel met haar 127 jaar bijna hekkensluiter van de lijst. De uit China afkomstige Li Ching Yuen voert daar namelijk de lijst aan met zijn 256 jaar. Zijn leeftijd wordt tot op de dag van vandaag nog altijd in twijfel getrokken.

Ouder en ouder

Dat de mens steeds ouder wordt, is al een tijd aan de gang. Het CBS maakte afgelopen jaar al bekend dat het aantal 100-plussers in tien jaar is verdubbeld sinds 2000. Per 1 oktober 2014 telde Nederland bijna 2200 inwoners van 100 jaar of ouder, ruim tweemaal zoveel als op 1 januari 2000. Tot 2025 is opnieuw een verdubbeling van het aantal eeuwelingen te verwachten.

    • Maarten Back