Zo zit je in de WW, zo heb je een eigen bedrijf

Foto iStock

Stapels papieren liggen voor haar. UWV-folders over startersregelingen, urenkortingen en plichten, zoals een sollicitatieplicht. Handleidingen voor urenregistraties in rekenprogramma Excel, wijzigingsformulieren en een zelfgemaakt ondernemingsplan. “Je ziet door de bomen het bos niet meer”, zegt Marina van der Meij (37), die vanuit de WW voor zichzelf begon als therapeut.

Hoeveel mensen starten een eigen bedrijf?…

…en hoeveel stoppen er weer mee?

Hoe doe je dat, een bedrijf starten vanuit de WW?

1. Toestemming krijgen

Het UWV bepaalt of een WW’er ondernemend genoeg is. David Verwer (39) belandde in de WW en besloot zijn eigen bedrijf te beginnen, Davids Doka Fotografie.

Wat hem opviel, was de kritische houding van het UWV. Verwer voelde zich tegengewerkt. Voordat hij mocht beginnen, waren er verschillende “ontmoedigende gesprekken” met een werkcoach.

“Of ik wel wist waar ik aan begon, dat er veel concurrentie was en dat veel ondernemingen strandden.”

Een ondernemingsplan opstellen

Het UWV geeft pas toestemming na gesprekken met een werkcoach – hoeveel dat er zijn, beslist de coach. Nadat de coach groen licht geeft, stel je een ondernemingsplan op. Wessel Agterhof, woordvoerder UWV: “Als we zien dat je hierin ook serieus in bent, mag je aan de slag als ondernemer.”

Tips om een eigen bedrijf te beginnen

3. Kiezen uit drie mogelijkheden

Vervolgens kun je bij het UWV kiezen uit drie verschillende trajecten, die maximaal 26 weken duren – behalve als je minder dan die periode recht hebt op WW.

De startperiode: Je krijgt een half jaar 29 procent minder uitkering, ongeacht je inkomsten of gemaakte uren. Achteraf hoef je je uitkering niet terug te betalen. In die periode zet je je bedrijf op. Je hebt geen sollicitatieplicht – die je normaal wel hebt met WW. Daarna stopt de uitkering. Agterhof:

“Wij gaan er vanuit dat je dan voldoende tijd hebt gehad om je bedrijf op te starten.”

De urenkorting: Alle uren die je aan je bedrijf besteedt, geef je maandelijks door aan het UWV. Het gemiddelde van de geïnvesteerde bedrijfsuren wordt ingehouden op je WW-uitkering. Werk je dus wekelijks twintig uur aan je bedrijf met een uitkering van dertig uur, dan krijg je nog tien uur WW uitbetaald. Blijvend, totdat je geen recht meer hebt op WW. Het is de bedoeling dat je voor de resterende uren blijft zoeken naar een baan.

Ondernemen zónder WW-uitkering: Dan loop je een groot financieel risico: je bent volledig aangewezen op je inkomsten als zzp’er.

Wil je het wel echt?

De meeste mensen beginnen hun bedrijf tijdens de WW vooral uit noodzaak, zegt Bert Wams, adviseur ondernemersondersteuning KvK. “Vast werk in loondienst is moeilijk te vinden.”

Maar, zegt hoogleraar ondernemerschap Erik Stam, “Er zijn ook veel WW’ers die gaan ondernemen omdat ze zich niet prettig voelden bij hun vaste baan.”

De succesvolste ondernemers met een WW-uitkering zijn tussen de 35 en 55 jaar. Volgens Stam komt dat omdat deze leeftijdsgroep lastig vast werk vindt vanuit de WW.

“Zij hebben inkomens opgebouwd en kiezen niet snel voor werk waarmee ze minder verdienen. Als ondernemer kunnen ze hun inkomen zelf uitbreiden, met veel fiscale voordelen.”

    • Marjolein Welling