Vijftig thriller grijs

Na het succesvolle Voor ik ga slapen in 2011, over een vrouw die elke ochtend met volledig geheugenverlies ontwaakt, was een tweede thriller van de Brit S.J. Watson onvermijdelijk. Zijn debuut leed vooral aan medische ongeloofwaardigheid; in Tweede leven bereikt Watson ongeloofwaardigheid van kaft tot kaft.

Julia heeft de voogdij over de puberzoon van haar zus Kate, die in Parijs in de goot dreigt te belanden. Julia steekt geen poot uit, want Kate wil haar zoon terug en dat zint Julia niet. Dan wordt Kate vermoord en reist Julia naar Parijs om de moord op te lossen. De politie blijft in de hoek staan om de plot niet te verstoren. Maar de speurtocht is spannend, goed geschreven en leidt tot succes. Maar wat daarna gebeurt, kost het boek de kop en lijkt ingegeven door de vraag: wat verkoopt goed tegenwoordig? Antwoord: thrillers en klonen van Vijftig tinten grijs. Tweede leven combineert beide. Het komt niet goed, noch met het morele vacuüm dat Julia heet, noch met het boek, want Watson zet zich met zijn hitsige intrige zo klem dat hij met een abrupt open einde de handdoek in de ring moet gooien.