Verkiezingsuitslag blijft onveranderd - Cohen en Van Rey gekozen

De regeringscoalitie van VVD en PvdA en de ‘constructieve drie’ van D66, ChristenUnie en SGP blijven staan op 36 zetels in de Eerste Kamer. Twee te weinig voor de meerderheid in de 75 zetels tellende Eerste Kamer.

Stemmen tellen op het Haagse Stadhuis na de Provinciale Statenverkiezingen.
Stemmen tellen op het Haagse Stadhuis na de Provinciale Statenverkiezingen. Foto ANP / Bart Maat

De regeringscoalitie van VVD en PvdA en de ‘constructieve drie’ van D66, ChristenUnie en SGP blijven staan op 36 zetels in de Eerste Kamer. Twee te weinig voor de meerderheid in de 75 zetels tellende senaat. Dat blijkt uit de definitieve uitslagen van de verkiezingen voor Provinciale Staten, meldt de Kiesraad.

eerstekamer

De C3 werd beloond voor hun gedoogsteun, maar niet genoeg om het verlies van VVD (-3) en PvdA (-6) in de senaat te compenseren. Het gevolg: D66, ChristenUnie en de SGP zijn hun ‘gedoogmonopolie’ kwijt. Het kabinet moet op zoek naar een breder verbond.

Op 26 mei kiezen de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer.

Water Natuurlijk en CDA grootst in waterschap

Bij de waterschapsverkiezingen zijn Water Natuurlijk (84 zetels) en het CDA (76 zetels) de grootste partijen geworden. Dat heeft de Unie van Waterschappen vandaag laten weten. De VVD haalde 67 zetels. Nieuwkomer 50Plus heeft in bijna alle waterschappen een zetel bemachtigd. Voor de Partij voor de Dieren is het aantal zetels verdubbeld: van 8 zetels bij 6 waterschappen in 2008 naar 15 zetels bij 8 waterschappen nu.

De opkomst van de waterschapsverkiezingen is uitgekomen op 43,5 procent. Dit is bijna een verdubbeling van de opkomst in 2008: 22,7 procent. Uitschieter is Wetterskip Fryslan, waar 50,2 procent van de kiesgerechtigden een stem uitbracht.

Ruim 190.000 kiezers hebben bij de waterschapsverkiezingen een blanco of ongeldige stem uitgebracht, zo’n 3,4 procent van de kiezers. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was dat 0,6 procent, bijna 36.000 stemmen.

Wat verder opvalt :

  • Job Cohen is met voorkeurstemmen gekozen in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij stond op een ‘onverkiesbare’ twintigste plek, maar kan door zijn 6.327 stemmen - theoretisch gezien - een plek innemen in het dagelijks bestuur. Dat doet hij overigens niet.
  • De van corruptie verdachte politicus Jos van Rey is gekozen in de Provinciale Staten van Limburg. Van Rey was lijstduwer voor de Volkspartij Limburg en kreeg in totaal 3.801 voorkeurstemmen. Lijsttrekker Vincent Zwijnenberg kreeg 834 stemmen. Morgen wordt duidelijk of hij daadwerkelijk de zetel inneemt.
  • Hoewel het de zetelverdeling in de senaat niet direct raakt, is de PvdA in Flevoland na definitieve telling een zetel kwijtgeraakt aan de SP. Van de landelijk 570 Statenzetels heeft de PvdA er nu 63.
  • De komende vier jaar zitten minder vrouwen in Gelderse Provinciale Staten dan in de huidige Staten. Donderdag worden 18 vrouwen geïnstalleerd. Nu worden 20 van de 55 zetels bezet door een vrouw, meldt gldstemt.nl, de verkiezingssite van De Gelderlander en Omroep Gelderland.

Lees verder in NRC Handelsblad:
- Wie wordt nu uitgenodigd op het Torentje?
- Veroordeeld tot sterk wisselende contacten