Gevecht met gemeente

Utrechtse boekhandel Broese gaat gedwongen vertrek aanvechten

Foto ANP

Boekhandel Broese gaat het gedwongen vertrek uit het huidige pand in hartje Utrecht juridisch aanvechten. De gemeente heeft de huur per eind 2016 opgezegd. “Het kwam heel plotseling. Als dit in de overnamegesprekken ter sprake was gekomen, hadden we Broese nooit overgenomen”, zegt de eigenaar Erik van Doorn.

Hij en zijn vrouw Sandra namen de winkel ongeveer een jaar geleden over van de failliete winkelketen Polare en gaven deze de oude naam ‘Broese’ terug. De Utrechtse bibliotheek en Broese zitten naast elkaar in een pand aan de Stadhuisbrug, een centraal punt in Utrecht. De bieb wil al jaren moderniseren en heeft daarvoor meer ruimte nodig. Daarvoor moeten ze of verhuizen, of het huidige pand uitbreiden door de ruimte van Broese bij de bieb te betrekken.

Als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de hervestiging van de bieb, zou Broese een eigen contract voor vijf jaar krijgen. “Dat is bij overnamegesprekken afgesproken met de gemeente”, zegt Erik van Doorn. “Nu is er nog steeds geen duidelijkheid, maar wij moeten wel weg.”

Vorig jaar bleek namelijk dat Broese sowieso niet in het pand mag blijven. Ook als de bieb niet de plaats van de boekhandel inneemt. Afgelopen november zegde de gemeente per 31 december 2016 de huur op. Als de bibliotheek niet in het pand blijft, wil de gemeente het hele gebouw verkopen.

De familie Van Doorn wil niet akkoord gaan met de beslissing. Van Doorns staan open voor een gesprek met de gemeente, “maar als dat uitblijft zijn juridische stappen onvermijdelijk”. Van Doorn bekijkt nu samen met juridische adviseurs op welke manier ze de beslissing kunnen aanvechten. “We geven ons niet zomaar gewonnen.”

De Utrechtse afdelingen van PvdA en CDA dienen vandaag schriftelijke vragen over de kwestie in bij het college van B&W van Utrecht. De partijen vinden dat het college meer duidelijkheid moet geven over de situatie.