Broese dreigt gemeente met proces over grotere bieb

De Utrechtse boekhandel Broese wil niet wijken voor uitbreiding van de naastgelegen bibliotheek. Als de gemeente niet met de eigenaren in gesprek wil, zijn juridische stappen onvermijdelijk, zeggen Sandra en Erik van Doorn. Zij hebben Broese een jaar geleden overgenomen uit de failliete boedel van winkelketen Polare. De winkel is gevestigd op één van de mooiste locaties in het oude centrum van Utrecht. Bij de overname is schriftelijk vastgelegd dat Broese vijf jaar zou mogen blijven als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de toekomst van de naastgelegen bibliotheek. Er wordt al jaren gesproken over uitbreiding of verhuizing. „De duidelijkheid over de toekomst van de bibliotheek is er nog steeds niet”, zegt Erik van Doorn, „maar wij moeten wel weg.” De gemeente heeft per 31 december 2016 de huur opgezegd, ongeacht de plannen van de bibliotheek. De gemeente heeft laten weten dat als de bibliotheek niet op die plek uitbreidt, ze het hele pand wil verkopen.

CDA en PvdA in de gemeenteraad vragen vandaag om meer duidelijkheid van het college. Ze willen weten of de andere panden waar de bibliotheek naartoe kan verhuizen nog in beeld zijn.