UKIP-lid haalt Brussels geld terug met bonnetje

De teller van geschorste UKIP-kandidaten staat nu op 15.

Met nog zes weken te gaan tot de Britse Lagerhuisverkiezingen heeft de UK Independence Party (UKIP) opnieuw een kandidaat geschorst, ditmaal wegens fraude.

De assistent van Europarlementariër Janice Atkinson werd door The Sun gefilmd toen ze in een restaurant in Margate, waar UKIP eind februari haar partijcongres hield, om een hogere rekening vroeg. Die bedroeg 950 pond (1.312 euro) en werd op haar verzoek verhoogd tot 3.150 pond, te declareren als onkosten in Brussel. „Het idee is dat we iets te veel terugvragen, omdat dat de manier is ons geld terug te krijgen.”

Partijleider Nigel Farage zei tegen The Independent on Sunday dat hij „dergelijke acties geenszins goedkeurt”: „Ik wil dat UKIP de partij is die het fatsoen terugbrengt.”

Maar de schorsing rond Atkinson volgt op een reeks eerdere controverses rond de populistische, anti-Europese partij. Lagerhuiskandidaat Stephen Howd werd vrijdag geschorst vanwege „een incident op het werk”, volgens Britse media pesterijen. Twee weken geleden werd een kandidaat in Wales geschorst wegens „financiële onvolkomenheden”.

De kandidaat voor Cumbria, Jonathan Stanley, stapte zelf op vanwege „openlijk racisme en pesterijen” in de partijgelederen. Hij wees op uitspraken van Europarlementariër David Coburn, die vorige week de Schotse minister Humza Yousaf vergeleek met de in de VS veroordeelde terrorist Abu Hamza. Een woordvoerder van UKIP sprak van „een slechte grap”.

De teller staat nu op vijftien geschorste Lagerhuiskandidaten. Dat lijkt de partij in de peilingen vooralsnog geen schade te berokkenen. UKIP staat op 14,9 procent, al telt uiteindelijk alleen het aantal gewonnen districten. Tot nu toe gaat het om kandidaten die niet in de top-10 van districten staan die UKIP gemakkelijk kan winnen. De partij heeft nu twee parlementariërs in het Lagerhuis.

Conservatieven

UKIP is overigens niet de enige die vlak voor de verkiezingen last heeft van controversiële partijleden. De Conservatieven hebben Afzal Amin geschorst, nadat The Mail on Sunday berichtte dat hij met de extreem-rechtse English Defence League (EDL) zou hebben samengespannen om meer stemmen te trekken. De EDL zou een nepdemonstratie aankondigen tegen de bouw van een moskee, en Amin zou vervolgens de eer krijgen als de demonstratie werd afgeblazen.

Het verkleint de kans dat de Conservatieven Dudley North, waar Amin kandidaat was, zullen winnen. En het was juist een van de makkelijker te winnen kiesdistricten, met een Labour-meerderheid van slechts 649 stemmen. De Conservatieven hebben 40 zetels boven op de huidige 284 nodig om een meerderheid te krijgen.

Bij de Liberaal-Democraten stapte vrijdag een Hogerhuislid op na beschuldigingen van fraude bij fondsenwerving. Lord Strasburger zou, in ruil voor toegang tot partijleider Nick Clegg, geld hebben geaccepteerd van een donor die anoniem wenste te blijven en daarom op de cheque de naam van een familielid gebruikte.