Tsipras zoekt verzoening met Merkel: weg met stereotypes

‘We moeten af van het stereotype van de luie Grieken die het slachtoffer zijn geworden van de Nazi-Duitsers’. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras vanavond na een gesprek met Merkel. Hij wil een einde aan de verziekte verhouding tussen Griekenland en Duitsland.

Angela Merkel en Alexis Tsipras tijdens een persconferentie in Berlijn.
Angela Merkel en Alexis Tsipras tijdens een persconferentie in Berlijn. Foto AFP / Tobias Schwarz

‘We moeten af van het stereotype van de luie Grieken die het slachtoffer zijn geworden van de nazi-Duitsers’. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras vanavond na een gesprek met Merkel, meldt persbureau Reuters. Hij wil een einde aan de verziekte verhouding tussen Griekenland en Duitsland.

Tsipras veroordeelde de nieuwste cover van het Duitse weekblad Der Spiegel, waarin Merkel is gefotoshopt in een foto van nazi-officieren voor de Akropolis. Hij noemde de omslag “uiterst oneerlijk voor de kanselier en voor Duitsland”.

Twitter avatar djehoety Wessel de Cock The cover of Der Spiegel this week is kind of remarkable, I must say. #Greece http://t.co/jCA9W9DkWd

De uitkomst van het overleg tussen Merkel en Tsipras was niet baanbrekend. Duitsland en Griekenland weten nu waar ze het over eens en oneens zijn, aldus Tsipras na afloop. Merkel zei op haar beurt dat Duitsland alle Europese bondgenoten als gelijke ziet, meldt persbureau Reuters.

“Hoewel er 80 miljoen mensen wonen in Duitsland en wij de grootste economie in de Europese Unie zijn, is Europa gebouwd op het principe dat elk land even belangrijk is - ongeacht hoeveel inwoners het heeft.” - Merkel

Tsipras kwam vandaag niet alleen naar Berlijn om te praten over de Griekse schulden en de ingrijpende bezuinigingen waar hij het liefst mee zou stoppen. Hij kwam ook om de banden met Duitsland aan te halen, nadat de verhoudingen op het scherp waren komen te staan de afgelopen weken.

Eerder vandaag liet de Griekse regering weten dat het geld wil zien van defensiebedrijven, voornamelijk uit Duitsland, omdat ze in het verleden met steekpenningen orders uit Griekenland zouden hebben binnengehaald. Het was niet de eerste keer dat de Grieken uithaalden naar Duitsland. Eerder nog eiste Tsipras compensatie voor de bezetting door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.