Tot donderdag geen treinen tussen Apeldoorn en Deventer

Bij de aanrijding gisteren tussen een auto en een trein in het Gelderse dorp Teuge is dermate veel schade aan het spoor ontstaan dat er tot donderdag geen treinen kunnen rijden tussen Apeldoorn en Deventer. Dat heeft de ProRail geconstateerd na een inspectie. Bij de botsing kwam de automobilist om het leven.

De ontspoorde trein staat op het spoor bij Teuge. De passagierstrein van de NS ontspoorde door een aanrijding met een auto. De automobilist overleefde de botsing niet.
De ontspoorde trein staat op het spoor bij Teuge. De passagierstrein van de NS ontspoorde door een aanrijding met een auto. De automobilist overleefde de botsing niet. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Bij de aanrijding gisteren tussen een auto en een trein in het Gelderse dorp Teuge is dermate veel schade aan het spoor ontstaan dat er tot donderdag geen treinen kunnen rijden tussen Apeldoorn en Deventer. Dat heeft ProRail geconstateerd na een inspectie. Bij de botsing kwam de automobilist om het leven.

Door de aanrijding ontspoorde de trein die op dat moment onderweg was naar Deventer. Daarbij zijn zes bovenleidingportalen, de betonnen palen waaraan de bovenleiding hangt, dermate beschadigd dat ze met fundering en al vervangen moeten worden. Ook is 250 meter spoor ter hoogte van Teuge vernield en een naastgelegen spoor grof beschadigd door rondvliegende brokstukken. Ten slotte is de baanapparatuur die voor de energievoorziening van de passerende treinen moet zorgen helemaal kapot.

Twitter avatar ProRail ProRail #Video‘s van de schade & herstelwerkzaamheden #Teuge: http://t.co/GWLETtqKRL & http://t.co/Id8AOUfNgH Meer info: http://t.co/FLaymw3mFA

Eerst het spoor, dan de bovenleiding en portalen

Spoorbeheerder ProRail heeft honderden mensen ingezet om de schade te repareren. Probleem daarbij is dat het spoor eerst gerepareerd moet worden voordat werktreinen de leidingen en portalen kunnen vervoeren die het kapotte materiaal kunnen vervangen. Er rijden tot en met woensdag bussen op het traject tussen Apeldoorn en Deventer.

De trein botste gisterochtend rond 09.00 uur bij de Stationsweg in Teuge op de auto bij een bewaakte spoorwegovergang. Volgens de politie is er sprake van zelfmoord. Het NS-personeel en drie passagiers bleven ongedeerd.