Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

The Green Kitchen Travels

David Frankiel en Luise Vindahl vormen een mooi stel. Hij is een Zweedse art director, zij een Deense voedingsdeskundige. Samen hebben ze niet alleen een schattig dochtertje, maar ook een populair kookblog: greenkitchenstories.com.

Frankiel eet principieel geen dieren. Vindahl eet, hoewel ze op hun blog schrijft dat zij de ‘hippy-health-minded’ van de twee is, wel af en toe vis, kip en kalkoen. Maar slim genoeg hebben ze van de vegetarische keuken hun handelsmerk gemaakt. Op hun website is een lange lijst met hippe vegarecepten te vinden, van gegrilde bietenburgers tot aardappelpizza met geitenkaas. Allemaal gratis toegankelijk overigens.

Na het succes van hun eerste boek, Green Kitchen Stories, en na de geboorte van de kleine Elsa, besloten de twee op reis te gaan. Ze belandden onder andere in New York en in Vietnam, in India en Portugal, in Griekenland en op Sri Lanka. Van deze reizen doen ze verslag in hun tweede, net in het Nederlands verschenen, boek: The Green Kitchen Travels.

Het boek is niet per land ingedeeld maar, vrij standaard, in ontbijtjes, soepen, salades, hoofdgerechten, nagerechten en street food. Elk recept wordt ingeleid door een anekdote over de plek waar de auteurs dit gerecht voor het eerst geproefd hebben, of de keuken die de inspiratie vormde. Een Marokkaanse couscoussalade wordt bij Frankiel en Vindahl een salade op basis van met kaneel gekookte quinoa – ze zijn erg van de glutenvrije – met avocado, amandelen en munt. Hun moussaka maken ze met zoete in plaats van gewone aardappel, met linzen in plaats van gehakt en met een bechamelsaus van kikkererwtenmeel en plantaardige melk.

Wie wat meer authentieke vegetarische recepten van over de hele wereld zoekt, heeft wellicht meer plezier aan de World Food Cafe-reeks van het echtpaar Caldicott. Maar voor wie het allemaal niet per se zo oorspronkelijk mogelijk hoeft te zijn, en voor wie bovendien minder koolhydraten, gluten en lactose en meer groente en granen wil eten, is The Green Kitchen Travels beslist een inspirerend boek. Mooi vormgegeven en prettig van toon ook. We gaan er deze week uit koken: vegetarische burgers met halloumi, salade met pomelo, kokos en citroengras, Vietnamese (vegetarische) pho en wontons gevuld met paddestoelen en tofu.