Oostenrijk dominant met Hirscher en Fenninger

Alpineskiërs leveren felle gevechten op de pistes, maar uiteindelijk winnen Oostenrijkers. Die variatie op een uitspraak van de Engelse oud-international Gary Lineker over voetbal en Duitsers was van toepassing op het afgelopen skiseizoen. Na een spannende strijd, vooral bij de vrouwen, ging de kristallen kogel voor de algemene wereldbeker naar Marcel Hirscher en Anna Fenninger. Zij mogen zich de beste allrounders van het afgelopen seizoen noemen.

Hirscher was bij de finale van de wereldbeker in het Franse Méribel zaterdag al zeker van de belangrijkste bokaal, omdat de Noor Kjetil Jansrud, zijn enige overgebleven concurrent, gisteren de afsluitende slalom liet schieten.

Voor Fenninger was het tot het laatste moment spannend. De titelverdedigster was wekenlang verwikkeld in een strijd met de Sloveense Tina Maze. Voor de laatste wedstrijd had Maze achttien punten voorsprong op haar rivale, maar in de beslissende reuzenslalom pakte Fenninger de winst. Maze eindigde als derde en moest hierdoor de eindzege met een verchil van drie punten aan de Oostenrijkse titelverdedigster laten.

Fenninger met een mengeling van verbazing en opluchting: „Voor mij was dit de gekste ervaring ooit. Ik ben net zo moe als blij. Ik kan me voorstellen dat Tina erg teleurgesteld is, maar binnenkort realiseert ze zich hopelijk wat een geweldig duel dit was.” (ANP)