Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Politiechefs ontslagen na aanslag op museum in Tunesië

De begrafenis van een van de daders van de aanslag op het museum in Tunis, Yassine Laabidi.
De begrafenis van een van de daders van de aanslag op het museum in Tunis, Yassine Laabidi. Foto AP / Salah Ben Mohamed)

De Tunesische premier Habid Essid heeft na de bloedige aanslag vorige week zes politiechefs ontslagen, onder wie het hoofd van de veiligheidsdiensten en degene die verantwoordelijk is voor de veiligheid van toeristen. Dat schrijft persbureau AFP.

Bij de aanslag op het Bardomuseum in hoofdstad Tunis, die is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), kwamen 18 buitenlandse toeristen en drie Tunesiërs om het leven.

De premier bezocht het museum afgelopen nacht. Volgens zijn woordvoerder zag de premier daarbij “dat er veel tekortkomingen waren bij de beveiliging van het museum”. De chefs werden daarop direct ontslagen. Er zijn ook al opvolgers aangesteld.

Derde dader

Bij de aanslag van afgelopen woensdag drongen de daders het museum binnen waar op dat moment honderden toeristen aanwezig waren. Daar begonnen ze om zich heen te schieten. De terroristen gijzelden daarna een aantal toeristen waarop Tunesische veiligheidstroepen het museum, dat pal naast het parlement ligt, bestormden en twee daders ombrachten. Zij zijn geïdentificeerd als Jabeur Khachnaoui (21) en Yassine Laabidi (27).

De Tunesische president Beji Caid Essebsi vertelde gisteren op de Franse televisiezender iTele dat nog wordt gezocht naar een derde dader. Die zou zijn gezien op de bewakingsbeelden. Het is onduidelijk of de man niet een toevallige, gelukkige voorbijganger is. Beelden van de BBC:

https://www.youtube.com/watch?v=PhLX3VL57oA

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door IS maar het is nog onduidelijk of de terreurorganisatie er daadwerkelijk achter zit. Sinds de aanslag heeft Tunesië meer dan twintig verdachten opgepakt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Aanslag op toeristen verstoort succesverhaal Tunesië bruut (€)