OVSE veroordeelt nieuwe geweldsgolf rond Marioepol

Een pro-Russische rebel zit begin deze maand in een tank, vlak bij de stad Donetsk.
Een pro-Russische rebel zit begin deze maand in een tank, vlak bij de stad Donetsk. Foto EPA / Luca Piergiovanni

De nieuwste uitbarsting van geweld in het oosten van Oekraïne is onacceptabel. Dat stelt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag na een bezoek aan de regio. De instantie die het staakt-het-vuren moet controleren, verzocht het leger en de rebellen daarom opnieuw om het vechten te staken.

Volgens een bestuurder van de OVSE waren het leger van Oekraïne en de pro-Russische rebellen de laatste tijd juist op de goede weg. Hij zei daarover:

“Gedurende de laatste maand zagen we verbeteringen in de veiligheidssituatie. De partijen hebben toegezegd te stoppen met vechten, te voorkomen dat er nog meer doden vallen en de gemaakte afspraken door te voeren. Zij moeten ervoor zorgen dat deze ontwikkeling zich doorzet.”

‘Beide partijen schenden uitspraken’

Volgens de organisatie hebben zowel het leger als de rebellen zich schuldig gemaakt aan het schenden van de vredesafspraken van vorige maand in Oekraïne. De wijzen daarbij specifiek op het recente geweld in een plaats nabij de havenstad Marioepol.

In de buurt van de stad aan de Zwarte Zee kwamen dit weekeinde ten minste twee Oekraïense soldaten om door kogels van rebellen. In één etmaal zouden de rebellen ten minste 44 keer hebben aangevallen, aldus een woordvoerder van het Oekraïense leger. Tijdens de oorlog in Oekraïne zijn al zo’n 6.000 slachtoffers gevallen.

Veel geweld rond Marioepol

Sinds het staakt-het-vuren halverwege vorige maand van kracht werd, is het eigenlijk geen moment écht rustig geweest in Oost-Oekraïne. Vooral rond Marioepol, een strategisch gelegen havenstad aan de Zwarte Zee, is het regelmatig raak. Kiev vreest dat de rebellen de stad nog steeds willen innemen.