Nuis verspeelt wereldbekerzege op 1.500, Groothuis weg bij Orie

Kjeld Nuis eindigde als zesde in de wereldbekerfinale op de 1.500 meter. Denny Morrison won en pakte de eindzege.

Kjeld Nuis hoefde maar bij de eerste drie te eindigen in de zwak bezette wereldbekerfinale in Erfurt. Dan was de schaatser uit de ploeg van coach Jac Orie verzekerd van de eindzege op de 1.500 meter. Maar Nuis verloor in de laatste rit van de Noor Sverre Lunde Pedersen, en kwam in 1.47,55 niet verder dan de zesde tijd. De Canadees Denny Morrison won de laatste race van het seizoen in 1.46,15, en klom in het eindklassement van plaats vijf zomaar naar plaats één. Nuis werd slechts derde, achter Morrison en Pedersen.

„Dit was tien keer niks”, sprak Nuis na afloop bij de NOS. „Ik was in mijn laatste race niet scherp en niet snel genoeg. Het was gewoon op, ik kon het niet meer. Na mijn prima race op zaterdag (toen hij als tweede eindigde op de 1.000 meter) had ik dit niet zien aankomen. Ik ging dit weekeinde echt voor de wereldbeker op de 1500 meter. Het doet dan pijn als je met de derde plaats genoegen moet nemen. Dat is niet meer dan een troostprijs. Het is jammer dat mijn seizoen op deze manier moet eindigen, want verder ben ik er best tevreden over.”

Stefan Groothuis, ploeggenoot van Nuis, maakte in Erfurt bekend dat hij vertrekt bij Lotto-Jumbo. Na zeven succesvolle jaren bij coach Jac Orie gaat de olympisch kampioen op de 1.000 meter op zoek naar „nieuwe prikkels” bij Beslist.nl van coach Gerard van Velde. Groothuis (33) eindigde in Erfurt als tiende in een veld van slechts elf deelnemers op de 1.000 meter, die ook al werd gewonnen door Morrison. De eindzege was net als op de 500 meter voor de Rus Pavel Koelizjnikov.

Marrit Leenstra won de wereldbeker op de 1.500 meter. In de finale, zonder de vermoeide Ireen Wüst, eindigde ze als vierde. De Amerikaanse Brittany Bowe was in 1.55,88. Bij de mannen was de wereldbeker op de lange afstanden voor Jorrit Bergsma. De Fries won in Erfurt de vijf kilometer (zonder Sven Kramer) in 6.17,49.