Nieuwe topman Delta Lloyd krijgt 150.000 euro extra salaris

Net als ABN Amro, ING en Nationale-Nederlanden verhoogt ook verzekeraar Delta Lloyd de salarissen voor de top. De nieuwe topman, Hans van der Noordaa, krijgt dit jaar 150.000 euro meer dan zijn voorganger, Niek Hoek. Van der Noordaa gaat 950.000 euro verdienen. Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de verzekeraar. Dit is exclusief bonus en pensioen. Inclusief bonus kan Van der Noordaa dit jaar maximaal 1,1 miljoen euro verdienen.

Het salaris van de rest van het bestuur voor dit jaar wordt waarschijnlijk ook evenredig verhoogd. Hun salaris schommelt nu rond de zes ton. De aandeelhouders moeten nog toestemming geven voor de verhoging op de aandeelhoudersvergadering in mei.

De verhoging is volgens Delta Lloyd ter compensatie van het bonusplafond dat begin dit jaar van kracht is geworden. Per 1 januari mogen banken en verzekeraars een bonus van maximaal 20 procent van het vaste salaris uitkeren aan hun topbestuurders.

De verhoging van het salaris van Van van der Noordaa is ook ter compensatie van zijn fors hogere salaris bij zijn vorige werkgever, ING. Daar verdiende hij 1,5 miljoen euro.

Vorig jaar verhoogde Delta Lloyd de salarissen ook al. Niek Hoek ging toen van 625.000 euro naar 800.000 euro. Dit was om een bonusbeperking die Delta Lloyd zelf doorvoerde, te compenseren. Terwijl de wet een maximale bonus van 100 procent van het vaste salaris toestond, keerde Delta Lloyd maximaal 75 procent uit.

Delta Lloyd kwam eind vorig jaar in opspraak na een conflict met toezichthouder De Nederlandsche Bank. Vorige week bleek dat DNB eerder het vertrek had geëist van Niek Hoek. Hij trad op 1 januari dit jaar terug, naar eigen zeggen op vrijwillige basis. Hij krijgt een vertrekpremie van maximaal 800.000 euro, hoewel hij recht had op meer. DNB heeft vragen gesteld over de vertrekpremie. Het is onduidelijk of Hoeks lagere vertrekpremie verband houdt met die vragen.

De raad van commissarissen heeft tevens besloten om een deel van de eerder toegekende bonussen voor de voltallige raad van bestuur over 2012 en 2013 te schrappen. Aanleiding daarvoor is het conflict met DNB.