Vader van het moderne Singapore overleden

foto jerry seh, afp

Lee Kuan Yew, de eerste premier van Singapore, is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de regering van Singapore bekendgemaakt. Lee, hiernaast te zien tijdens een toespraak op Fullerton Square in Singapore in 1976, geldt als de vader van het moderne Singapore. Onder zijn strakke leiding groeide het stadstaatje uit tot een baken van stabiliteit en goed bestuur, met een van ’s werelds hoogste inkomens. ‘Mr Singapore’ was ook de man die hoge geldboetes invoerde voor het uitspugen van een kauwgumpje en die jongeren, die ergens graffiti hadden aangebracht voor straf stokslagen liet toedienen. Met de vrijheid van meningsuiting had Lee niet zoveel op en politieke tegenstanders werkte hij met processen en pesterijen vakkundig weg. „Wat we voorkomen is dat sukkels in het parlement of de regering komen”, legde Lee eens uit.

    • NRC