Moderne Romeo & Julia met funknummer op iTunes

Durven we nu nog te kiezen voor de liefde?, vroeg theatermaker Lucas De Man (1982) zich af. Ter voorbereiding op zijn regie van Shakespeares klassieker vol onvoorwaardelijke passie gaf hij een onderzoeksbureau de opdracht voor een grootschalige liefdesenquête. Vierduizend jongvolwassenen tussen de 18 en 35 beantwoordden vragen over liefde, lust en angst.

De resultaten maken Julia (An Hackselmans) in De Mans voorstelling een stuk opportunistischer dan in Shakespeares voorbeeld. Ze zoekt vooral een partner die aansluit bij haar carrière en kinderwens. Terwijl Romeo (Sanne den Hartogh) bij hun huwelijksvoltrekking niet weet hoe snel hij kan tekenen om de bruid te mogen kussen, neemt Julia ruim de tijd om nauwkeurig de huwelijkse voorwaarden te bestuderen. In de grotendeels nieuwe tekst die De Man samen met Tom Blokdijk schreef, zijn bijna alle personages jonge carrièretijgers. Ouders, voedsters en ander personeel spelen geen rol meer. De herkenbaarheid is groot, de eigen verbeeldingsruimte helaas beperkt. De verschillende personages verwoorden wel heel erg expliciet hun verschillende liefdesopvattingen.

Romeo en Julia leren elkaar kennen in een creatieve vrijplaats waar hipsters Bionade drinken op vintage banken. Pascal Leboucq ontwierp daarvoor een indrukwekkend toneelbeeld vol curiosa en grote beeldende installaties. Julia’s neef Tebaldo (Nik van den Berg) treedt er op als rockmuzikant. Nog meer dan alle geactualiseerde teksten, blijkt hij het aanwezige jonge publiek het meest aan te spreken. Met het funky nummer This Party Never Stops – inmiddels ook als single te downloaden op iTunes – krijgt hij een hele schouwburg aan het dansen.