‘Mannen vinden het moeilijker om snacks te weerstaan dan vrouwen’

Dat stond onlangs in het Algemeen Dagblad

illustratie marike knaapen
illustratie marike knaapen

De aanleiding

Een kroket, hamburger of een bak friet. Niet iedereen kan de verleiding weerstaan. Vooral mannen hebben daar moeite mee. Tenminste, dat schreef het Algemeen Dagblad onlangs. Zou het? Vinden mannen het lastiger dan vrouwen om snacks te weerstaan? Dat gaan we checken.

Waar is het op gebaseerd?

Het verhaal in het AD is gebaseerd op een online enquête van onderzoeksbureau Multiscope. Dat vroeg 1.003 werkende Nederlanders naar hun eetgewoonten op het werk. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Compass Group, een grote bedrijfscateraar. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen meer openstaan voor gezond eten op het werk dan mannen. 10 procent van de mannen geeft namelijk aan het te betuttelend te vinden als de werkgever gezonde voeding stimuleert. Bij vrouwen is dat maar 2,6 procent. Verder zegt slechts 5,5 procent van de mannen een dieet te volgen, tegen 11 procent van de vrouwen.

En, klopt het?

De volledige vragenlijst van het onderzoek mogen we niet zien. De resultaten moeten nog worden geanalyseerd, aldus Anouk Kogelman van Compass Group. Over de stelling van het AD zegt ze: „Het is niet zo dat dit volledig uit het onderzoek is gebleken. Dit is door de journaliste niet helemaal correct opgeschreven.”

Maar daarmee is nog niet gezegd dat de stelling onwaar is. Sterker, deskundigen die we raadplegen, denken dat het klopt wat het AD schreef. Charon Zondervan van Wageningen University stelt dat mannen over het algemeen ongezondere voedingskeuzes maken dan vrouwen. Een onderzoek waar dat uit blijkt kan hij niet meteen noemen.

We zoeken daarom verder en vinden Nutrition knowledge and food van hoogleraar Jane Wardle uit Londen: een onderzoek onder maar liefst 19.298 mensen uit 23 landen. Daaruit blijkt dat vrouwen 50 procent vaker voedsel met een hoog vetgehalte vermijden en dat ze 25 procent meer vezelrijk voedsel consumeren dan mannen. Van deze groep werden ook vier ‘gezondheidsovertuigingen’ gemeten op een 10-puntsschaal: ten eerste het belang van het vermijden van voedsel met veel vet, het belang van vezelrijk voedsel, het eten van voldoende fruit en het minderen met zout. Vrouwen gaven met betrekking tot alle vier de overtuiging aan daar gemiddeld één punt meer belang aan te hechten dan mannen.

Het onderzoek van Wardle is uit 2004. Maar voedingspsycholoog Marijke Elzinga wijst ons op een recente studie van Ala’a Alkerwi, onderzoeker aan het voedingsinstituut van Luxemburg. Zij heeft dit jaar een onderzoek uitgevoerd onder 1.352 mensen en toonde aan dat in de groep ‘grootverbruikers’ van kant-en-klaarmaaltijden en fast food anderhalf keer meer mannen zaten dan in de groep die minder vaak ongezond voedsel consumeerde. In deze groep bleken juist ruim anderhalf keer meer vrouwen te zitten.

Mannen eten dus ongezonder. En het ligt voor de hand om te veronderstellen dat dat komt doordat zij ongezond eten moeilijker kunnen laten staan. Zijn daar ook verklaringen voor? Jazeker. Volgens de hypothese van Bjorklund en Kipp hebben mannen in het algemeen meer moeite om de bevrediging van hun behoeften uit te stellen. En dat komt voort uit onze evolutie. Vrouwen zouden meer gefocust zijn op het zoeken van een betrouwbare man en goede vader, terwijl mannen er meer toe geneigd zijn om zich snel en vaak voort te planten. „Dit heeft er in de loop der eeuwen voor gezorgd dat vrouwen meer zelfregulerende vaardigheden hebben dan mannen en dus beter hun behoeften kunnen uitstellen”, zegt voedingspsycholoog Ferdi de Goede.

En er is nog een verklaring, zegt Marijke Elzinga: mannen zijn over het algemeen tevredener over hun lichaam dan vrouwen. „En lichaamsontevredenheid is een belangrijke motivator om ongezond eten te laten staan en op dieet te gaan.”

Conclusie

Hebben mannen meer moeite om snacks te laten staan? Volgens voedingsspecialisten eten mannen over het algemeen ongezonder dan vrouwen. Onderzoeken onderschrijven dat, en er zijn ook verklaringen voor het gedrag van mannen. We beoordelen de stelling als waar.