Maak een schildpad niet boos. Anders moet je maken dat je wegschuifelt

Als je van de vrije natuur geniet moet je niet te dichtbij dieren komen, anders verstoor je de natuur. Je zou zeggen dat medewerkers van televisiezender National Geographic dat wel weten. Toch kwam deze presentator te dicht bij een parend stel schildpadden op de Seychellen. Dat heeft ie geweten.

Op zijn eigen website afficheert presentator Paul Rose zich als een zeer ervaren reiziger en ontdekker. Hij is de voormalige vicepresident van de prestigieuze Royal Geographic Society en was tien jaar leider van een onderzoeksexpeditie op de Zuidpool.

Ondanks die rugzakken vol ervaring, kwamen Rose en zijn cameraman toch te dichtbij naar de zin van een reuzenschildpad. Die was dan ook aan het paren - ook mensen zullen doorgaans tijdens de daad niet gestoord willen worden.

De schildpad liet duidelijk blijken dat hij niet gediend was van de ongenode gast en hij zette de achtervolging in. Alleen gaat dat bij reuzenschildpadden wel op een slakkengang: deze landschildpadden kunnen ongeveer 400 meter per uur afleggen. Toch bereikte het dier zijn doel, mede omdat hij er zo boos bij keek.

Op zijn blog schrijft Rose:

“I assumed that he would get close and then back off once he realized that he was up against two wonderful specimens at the top of the food chain. But there was absolutely no stopping him—he got close, very close, close enough that his snorting and spitting plus the look in his enraged eyes above his snapping powerful beak made us retreat in a panic. Panic over, I walked backward out of the bushes and he kept coming—there was no doubt that he would not stop until he had seen me off the island, preferably with significant pieces missing from my legs. And so we began a ludicrous, disconcerting, low-speed chase that took us across the low grass stubble and the adjacent concrete runway and alongside the bushes. If I hadn’t put on a good finishing sprint we would still be at it.”

Bekijk het filmpje:

Natuurfilmmakers zoals de Australische Steve Irwin (die uiteindelijk werd gedood omdat hij te dicht bij een pijlstaartrog kwam) en de Nederlandse Freek Vonk kregen vorige week nog kritiek op de manier waarop zij met dieren omgaan. Door slangen om hun nek te draperen en op krokodillen te gaan zitten, zou het publiek worden aangezet om selfies met dieren te maken, waarschuwden natuurdeskundigen vorige week in dagblad Metro. Vooral voor jonge dieren kan het fataal zijn als mensen te dicht bij komen.

Op zijn blog schrijft Rose dat hij in ieder geval zijn lesje heeft geleerd:

“The male’s fierce response to our presence nearby also reminds me to never, ever interrupt a mating session!

    • Eva Smal