Onderzoek RIVM: het gebruik van alle e-sigaretten, ook die zonder nicotine, is schadelijk

De e-sigaret, zowel zonder als met nicotine, is schadelijk voor de gezondheid. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) wil daarom een leeftijdsgrens invoeren en de meest ongezonde ingrediënten verbieden, maakte hij vanochtend bekend. De aanpassingen in de Tabakswet moeten zo snel mogelijk ingaan.

De Voedsel- en Warenautoriteit concludeert uit het onderzoek dat alle elektronische sigaretten zo onveilig zijn dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken: „Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Vooral zware gebruikers hebben een grote kans op problemen met hun luchtwegen.”

Veel gebruikers roken de elektronische sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken, blijkt uit het onderzoek. Het RIVM en de NVWA tekenen ook aan dat bij e-sigaretten veel minder schadelijke stoffen vrijkomen, en in veel lagere concentraties. Hierdoor is incidenteel gebruik minder risicovol. Dat betekent volgens de instanties echter niet dat een e-sigaret als stopmiddel mag worden verkocht: „[...]omdat er nog nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen, bestaat het risico dat de rookverslaving in stand blijft en mensen e-sigaretten blijven gebruiken of blijvend combineren met het roken van tabak.”

Van Rijn had begin dit jaar al toegezegd dat hij een leeftijdsgrens zou stellen aan het gebruik van e-sigaretten met nicotine. Nu komt die er voor alle elektronische sigaretten. (NRC)