Koningsdag in Dordrecht: een Grande Parade op het water, zonder Beatrix

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het Stadsplein in Amstelveen, Koningsdag 2014.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het Stadsplein in Amstelveen, Koningsdag 2014. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Op Koningsdag staan dit jaar Dordrecht en de Dordtse geschiedenis centraal. De stad organiseert onder andere een Grande Parade met oude en nieuwe schepen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen per boot arriveren bij het Groothoofd, aan de rivier in Dordrecht.

Dat blijkt uit de presentatie van burgemeester Arnoud Brok: op het stadhuis van Dordrecht onthulde hij tijdens een persconferentie de plannen voor Koningsdag.

Prinses Beatrix is er niet bij

Op 27 april wordt in de Drechtstad de nationale feestdag gevierd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dordrecht is de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl organiseert. De drie prinsesjes zijn erbij. Prinses Beatrix, die vorig jaar nog aanwezig was in Amstelveen, komt niet naar Dordrecht.

Dordtse iconen in de hoofdrol

Tijdens de viering staan een aantal “Dordtse iconen” - zoals de burgemeester ze noemde - centraal. Het koningspaar zal langs verschillende historische plekken in Dordrecht lopen. Brok:

“Tijdens de optocht worden heden en verleden gecombineerd en op een mooie manier gepresenteerd.”

Het eerste gedeelte van het officiële programma is een varende optocht. Bij Dordrecht komen drie rivieren samen: de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas. Dit drierivierenpunt is een van de drukst bevaren waterknooppunten van Europa. Op Koningsdag varen zowel oude als nieuwe schepen mee in de optocht: van piepkleine zalmvletjes tot een spectaculair containerschip. Brok:

“Meer dan vijftig vaartuigen varen mee in de grande parade. De stoet passeert een tribune waar het koninklijk paar zit.”

Het “tweede icoon” is de Grote Kerk, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd, aan de Groenmarkt. In de Grote Kerk is een besloten evenement, het Bach Festival, waar de familie bij aanwezig is. Een uniek Bach-orgel speelt de hoofdrol tijdens dit programmaonderdeel.

Feest op het Statenplein

Daarna gaat de koninklijke familie in een elektrische bus naar het Scheffersplein, “eigenlijk geen plein, maar een brug”. Dit plein is vernoemd naar Arie Scheffer, een in Dordrecht geboren schilder die in de 19de eeuw vooral bekend was in Frankrijk. Nu is het een horecaplein. Dit deel van het programma, Made in Dordrecht genoemd, is gevuld met lokale lekkernijen en producten.

Vervolgens gaat het gezelschap lopend naar de vierde plek: het Hof van Nederland, het historische museum van Dordrecht. Daar wordt onder meer verteld over de geschiedenis van de stad, de Gouden Eeuw en de Dordtse geschiedenis als blauwdruk voor de rest van Nederland.

Het Statenplein, de laatste plek, wordt gezien als een mooie verbinding tussen historisch en modern Dordrecht. Het plein werd eind jaren 70 ontwikkeld en is de verbinding tussen winkelgebied en de oude stad.

Het plein is ook een evenementenplein en biedt plek aan duizenden feestgangers. Lucien Foort en Nielson zullen er optreden.

Koningsdag nieuwe stijl

Vorig jaar kondigde koning Willem-Alexander aan dat de Koningsdag er voortaan anders uit zou zien: de koninklijke familie gaat naar één gemeente met een centrumfunctie en die gemeente gaat zich aan het land presenteren.

Afgelopen maanden zijn delen van de plannen al uitgelekt. Dit tot ergernis van het hof en van de andere Drechtsteden, die ook een aandeel hebben in het programma en zich aan de opgelegde geheimhouding hielden.