Inspectie voor de Gezondheidszorg start onderzoek naar injectienaalden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is samen met Europese partnerorganisaties een onderzoek gestart naar mogelijk lekkende injectienaalden, bevestigt een woordvoerder tegenover nrc.nl. Uit de injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo kan onbedoeld expoxylijm komen, onthulde het televisieprogramma Dossier EenVandaag vanmiddag.

Fotodienst NRC

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is samen met Europese partnerorganisaties een onderzoek gestart naar mogelijk lekkende injectienaalden, zo bevestigt een woordvoerder tegenover nrc.nl. Uit de injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo kan onbedoeld expoxylijm komen, onthulde het televisieprogramma Dossier EenVandaag vanmiddag.

De injectienaalden moeten onmiddellijk van de markt worden gehaald, zeggen experts vandaag in de uitzending.

Update 18.10 uur: Bij de IGZ zijn tot nu toe geen signalen of meldingen binnengekomen over mogelijke problemen met deze injectienaalden. De IGZ in een verklaring:

“Uiteraard neemt de inspectie de informatie van EenVandaag uiterst serieus. Op verzoek van de IGZ bezoeken Belgische en Britse autoriteiten zo snel mogelijk de fabrieken in die landen. De IGZ heeft met het RIVM afgesproken dat de naalden daar onderzocht worden. Tot nu toe is er geen reden om de betreffende injectienaalden van de markt te halen. Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, dan neemt de inspectie direct passende maatregelen.”

Uit gelekte interne documenten, foto’s en videobeelden zou blijken dat de expoxylijm die wordt gebruikt om de naald vast te zetten niet goed uithardt en in de naald en het lichaam van de patiënt kan komen. Artsen die Dossier EenVandaag heeft gesproken maken zich niet alleen ongerust over de samenstelling van de lijm maar ook over de mogelijkheid dat ‘stukjes lijm’ in bloedvaten gespoten kunnen worden. Dit zou volgens hen kunnen resulteren in bloedklontering met mogelijk trombose en hersenbloedingen tot gevolg.

‘Bedrijf luisterde niet naar klokkenluider’

De naalden van de Japanse fabrikant Terumo worden verkocht in Europa en de Verenigde Staten, meldt EenVandaag. Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. De productieproblemen bij Terumo Europe zouden al jaren intern bekend zijn, maar met de informatie is tot nu toe niets gedaan. De zaak kwam aan het licht doordat een klokkenluider zich meldde bij Dossier EenVandaag omwille van de patiëntveiligheid. Het bedrijf zou hebben geweigerd het probleem op te lossen.

Terumo: bestaat inderdaad een kans

Terumo laat aan Dossier EenVandaag weten dat er inderdaad een probleem is met de lijm:

“We hebben het laten onderzoeken en er bestaat inderdaad een kans dat een lijmresidu in de naald kan lopen. De hoeveelheid BADGE die in het lichaam kan komen is echter ver beneden de toegelaten waarde.”

sitestat